HVIEZDNE NOCI: Festival plný hviezd!

Už na konci augusta ožije mesto Bytča filmom. V dňoch 27. – 30. augusta sa môžu domáci aj cezpoľní diváci tešiť na prvý ročník filmového festivalu HVIEZDNE NOCI. Premietanie bude prebiehať v miestnom kine v Dome kultúry, no tiež v unikátnej stavbe Bytčianskej synagógy a na nádvorí Bytčianskeho renesančného kaštieľa. Okrem filmov vás bude čakať aj sprievodný program v podobe koncertov či programu pre deti.

„Bytča by mala vyťažiť zo svojho potenciálu. Je to dobré mesto na organizovanie kultúrnych podujatí vzhľadom na svoju polohu a historické kulisy. Preto sme sa rozhodli festival zorganizovať a dúfame, že sa sľubne rozbehne,“ vyjadril sa riaditeľ festivalu Peter Gärtner.

HVIEZDNE NOCI využijú historickú atmosféru mesta, aby umocnili ponorenie sa do pamäti filmu. Hlavným cieľom festivalu je oživiť bohaté dejiny svetovej aj slovenskej kinematografie a súčasne predstaviť divákom málo známe filmové oblasti a trendy.

„Prvý ročník bude pomerne skromný, premietneme 17 filmov. Súčasťou programu budú staršie i novšie filmy zoradené do štyroch sekcií,“ vysvetľuje Peter Gärtner a dodáva: „Hlavným lákadlom prvého ročníka by mala byť sekcia SLOVENSKÝ FENOMÉN s témou 4xJánošík. Divákom sa otvára exkluzívna možnosť vidieť všetky štyri filmové verzie Jánošíka. Nemú od bratov Siakeľovcov, asi najznámejšiu verziu od Paľa Bielika, animovanú od Viktora Kubala a poslednú modernú verziu natočenú v slovensko-česko-poľskej koprodukcii. Bude to unikátny Jánošíkovský maratón.“ Filmy sa budú premietať vždy po západe slnka v areáli Bytčianskeho zámku, kde kedysi slúžil ako vojak práve ten skutočný Jánošík.

Takéto je zloženie jednotlivých sekcií: SLOVENSKÝ FENOMÉN – zameriavajúci sa na významné filmy z dejín slovenskej kinematografie, FILMOVÝ ZEMEPIS – venovaný určitej národnej kinematografii, FILM A HISTÓRIA – odhaľujúci jedno historické obdobie prostredníctvom filmu a FILM A HUDBA – predstavujúci filmy zasvätené hudobnej tematike.

Hviezdy v názve festivalu neodkazujú len k časti dňa, kedy je možné v letnom období premietať vonku pod hviezdami, ale aj k hviezdam, ktoré sa stratili v dejinách filmu, no stále stoja za pozornosť. Počas prvého ročníka by si mali napríklad diváci filmom Kapitán Dabač uctiť in memoriam jednu z najväčších slovenských filmových legiend Ladislava Chudíka, ktorý nás tento rok opustil.

Peter Gärtner v skratke vysvetľuje zámer festivalu: „Cieľom je priniesť na pole kultúrneho života mesta kvalitnú a každoročne opakujúcu sa akciu, ktorá by zároveň objavila mesto pre nových návštevníkov. Okrem slovenských filmov uvidia diváci v sekcii FILM A HISTÓRIA najzásadnejšie diela pojednávajúce o období 2. svetovej vojny, vo FILMOVOM ZEMEPISE bude témou Fínsko a diváci sa môžu tešiť aj na hudobné filmy a koncerty kapiel MAX BAZOWSKI či ELECTIONS IN THE DEAFTOWNS, ktoré by mali byť uvedené v synagóge, kde je delikátna akustika. Verím, že tento prvý ročník bude dobrým štartom aj pre tie budúce.“

https://hviezdnenoci.sk/

hviezdne noci

Zdroj: HVIEZDNE NOCI