Ida Kelarová, rómska hudba v jazzovom šate a talentované rómske deti.

Toto všetko si budete môcť vychutnať už o pár dní, konkrétne 11. septembra (štvrtok), o 18:00h. v amfiteátri na Štrkoveckom jazere.

Po dlhšom čase sa v rámci celoročného koncertného projektu CITY SOUNDS bratislavskému publiku predstaví speváčka, zbormajsterka, a neúnavná propagátorka rómskej hudby v jej rôznych variáciách – IDA KELAROVÁ. Vystúpi spolu so svojou jazzovou formáciou JazzFamelija, ktorú tvoria špičkoví českí a slovenskí hudobníci (Desiderius Dužda, Ondrej Krajňák, Tomáš Baroš, Marián Ševčík).

Kelarova

Ida Kelarová stojí za mnohými projektami, výrazne presahujúcimi hranice krajín. Pôsobila v Dánsku, Nórsku a Walese. Organizuje medzinárodné workshopy, multietnické projekty, založila rómsky festival Gypsy Celebration Hartmanice a v rôznych krajinách zakladá spevácke zbory s repertoárom rómskych piesní Apsora.

Ida Kelarová je spolu so svojim partnerom, kapelníkom a gitaristom Desideriom Duždom kostrou tohoto zoskupenia. Jej schopnosť emočne strhnúť každého je už legendárnou. V jej podaní sa môže ružinovské publikum tešiť na silnú zmes smutných, clivých piesní, ale aj temperamentných čardášov, ktoré nenechajú nikoho na pochybách, že jedným z najdôležitejsích mostov medzi rómskym etnikom a väčšinovým obyvateľstvom našej krajiny by mohla byť práve sila autentickej hudobnej výpovede ako správy o stave rómskej duše.

Mimoriadnym bonusom koncertu je vystúpenie niekoľkých detských rómskych talentov, členov speváckeho zboru „Čhavorenge“, s ktorými Ida systematicky a cielene pracuje. Vyhľadáva a objavuje pre spoločnosť talentované deti, ktoré by sa často z finančných, sociálnych, či rasových dôvodov nemohli presadiť.

Koncert má za cieľ šíriť posolstvo, že hudba spája, že tak ako nie je viazaná na rasu a hranice, ani človek by nemal rozlišovať na základe etník, rasy, či pôvodu. Tak ako hudba môže byť len zlá a dobrá, tak aj ľudia znesú len toto základné rozlíšenie. Je určený všetkým ľuďom dobrej vôle. Deti, študenti, dôchodci a ZŤP majú vstup zdarma. Koncert v rámci projektu City Sounds finančne podporil grant Mestskej časti Bratislava – Ružinov, Ministerstvo kultúry SR, SOZA, Ars Bratislavensis a BVS.

Pripomíname, že v prípade nepriazne počasia sa koncert uskutoční v DK Ružinov. Vstupenky zakúpite v sieti Ticketportal a na portáli Predpredaj.sk

Viac informácií: www.facebook.com/csbratislava
FB event: www.facebook.com/events/336251066537395

Budeme sa na vás tešiť aj na ďalších jesenných koncertoch cyklu CITY SOUNDS:
11.10. Quincy Jones presents Andreas Várady Trio, Ateliér Babylon Bratislava
17.11. Branford Marsalis – Slovenský rozhlas, Bratislava
11.12. Cassandra Wilson – Nová scéna, Bratislava

KELAROVA_FB_Cover-2

Zdroj: CITY SOUNDS