Imodium – Nové album vychádza 25. októbra.

Broumovská rocková čtveřice Imodium se znovu hlásí. Tři roky po předešlém albu „Polarity“ vydá 25. října u Supraphonu čtvrtý řadový počin ve své diskografii, kolekci třinácti písní nazvanou „Valerie“.

Album, které kapela pokřtí dva dny před vydáním v pražském Megastoru Bontonlandu na Václavském náměstí, vznikalo od jara do podzimu letošního roku a kapela na něm pracovala v několika studiích s producentem Martinem Volákem. Tím producentem, se kterým v roce 2004 natočila stejnojmenné debutové album.

Název novinky napovídá, že by mohlo jít o koncepční dílo. Imodium ostatně už koncept předvedlo na předešlém dvojalbu „Polarity“, které rozdělilo na část elektrickou a akustickou.

IMODIUM_foto_Pavel_Svoboda_2_mail

Kytarista Thom říká: „Nejedná se o koncept v pravém slova smyslu. Nejen že je to disciplína, na kterou si netroufáme, ale koncepční album nám přijde svazující. Naše deska je přesto vlastně o dvou postavách. O chlapci, který potkal svou osudovou dívku Valerii. Valerie je ta, která vás svým způsobem ničí a vy se přesto nedokážete odloučit, žít, existovat bez ní. Uděláte pro ni vše, i přesto, že vás vědomě deptá.“

Thom mimoděk odkazuje na videoklip ke stejnojmenné skladbě, který kapela zveřejnila v září. Právě v něm se osudová Valerie poprvé představila. Má svůj předobraz?

„Myslím, že i já jsem v životě na někoho, jako je Valerie, narazil. Příběh na desce je ale posbíraný z několika míst. Několik mých přátel vlastně prožilo celkem identický příběh. Některé to dost semlelo a dlouho se z toho dostávali. Rád bych připomněl, že vše funguje i opačně. I muž může táhnout ke dnu ženu, pochopitelně. A fascinuje mě, jak jsou ty příběhy identické napříč generacemi,“ vysvětluje Thom.

Valerii najdeme samozřejmě i na obalu alba nové desky. Jeho autorem jsou Martin Linhart, režisér prvního klipu k desce, a sama kapela. Dívky za Valerií se rekrutují z řad fanynek Imodia. K focení se přihlásily po výzvě na Facebooku.

„Fotilo se na jedné výškové budově v Hradci Králové. Vtipné bylo, že jsme v dešti, větru a asi patnácti stupních museli dívkám sdělit, že budou jen ve spodním prádle, košili a bosé. Klaplo to ale, šly do toho a mají náš neskonalý obdiv,“ vzpomíná Thom.

Hosty alba jsou Honza Křížek, jenž hraje na piáno, a zpěvačka skupiny Nanosféra Žanett Vargová.

Album vyjde v pátek 25. října u Supraphonu. Již 23. října, o dva dny dříve, se ale v pražském Megastoru Bontonland na Václavském náměstí uskuteční od 17:00 autogramiáda s premiérovým prodejem desky. Imodium při tom odehraje krátký akustický set společně s pianistou Honzou Křížkem a každý návštěvník obdrží jako dárek limitovaný výběr z merchandisu kapely. Další najdete v oficiální FB události zde: https://www.facebook.com/events/245237435627974

V listopadu startuje Valerie Tour, jehož zastávky najdete níže a při kterém se čtveřice vrátí na pódia s programem, v němž bude kladen důraz na písničky z nového alba.

„Od začátku do konce děláme kolem turné věci mnohem precizněji a snažíme se vše promýšlet. Počínaje místy, kam přijedeme, přes organizaci, promo až po koncerty jako takové, na které teď s sebou poprvé povezeme scénu. Chceme, aby lidé pohodlně sehnali lístek, aby si koncert maximálně užili a aby měli na co vzpomínat. O to všechno se snažíme. Mimo to, křtít se bude na více místech a vždy budeme mít na křtech hosty,“ říká Thom.

www.imodiumband.cz
www.supraphonline.cz
www.supraphon.cz

IMODIUM_VALERIE_cover_mail

Tracklist: Imodium – Valerie
1. Laní oči
2. Náměstí
3. Valerie
4. Stejná jako já
5. Ženy
6. Nad Berlínem
7. Klub 27
8. Tajný lásky
9. Mezi náma
10. Jsou první, jsou silný
11. Příběhy o synovi
12. Haló pane
13. Svět bez pravidel

Valerie tour 2013:
07.11. Brno – křest
08.11. Lanškroun
12.11. Praha – křest
13.11. Plzeň – křest
14.11. Hradec Králové – křest
15.11. Čáslav
16.11. Broumov – křest
22.11. Kutná Hora
23.11. Kladno
29.11. Litomyšl
30.11. Vimperk
07.12. České Budějovice
13.12. Uherský Brod
14.12. Havlíčkův Brod

Zdroj: SUPRAPHON a. s.