IMT Smile a Lúčnica vystúpili s projektom Made in Slovakia na open air festivaloch.

Po beznádejne vypredaných decembrových predstaveniach v Bratislave a v Košiciach, ktoré si pozrelo zhruba 30 tisíc nadšených divákov, sa kapela IMT Smile a Umelecký súbor Lúčnica predstavili aj na letných festivaloch. Výpravný projekt Made in Slovakia si tak v júni užili ďalšie tisícky divákov na prešovskom Dobrom festivale a piešťanskom Topfeste.

Jedna z najúspešnejších slovenských kapiel na čele so spevákom a skladateľom Ivanom Táslerom a legendárny súbor, reprezentujúci slovenskú ľudovú kultúru, odpremiérovali koncom minulého roka spoločné hudobno-tanečné predstavenia. Po polroku od uvedenia potešili s týmto projektom, ktorý zožal najlepšie kritiky a je označovaný za show na svetovej úrovni, aj fanúšikov na open air festivaloch. Stovka účinkujúcich sa opäť predstavila sa špeciálne navrhnutom poschodovom a pohyblivom pódiu, ktorého náročná stavba trvala tri dni. Program bol oproti zime mierne vynovený, nakoľko z neho organizátori, logicky, vypustili záverečné vianočné čísla a pozmenili dramaturgiu. Program tak po novom ukončila skladba Exotica, ktorá na záver roztancovala úplne všetkých návštevníkov a dala efektnú bodku za takmer dvojhodinovým vystúpením.

IMT-Smile-a-Lucnica-DF05-foto-Katarina-Oresanska

Preniesť tak výpravný projekt, akým je Made in Slovakia, do externých podmienok, zaiste nie je jednoduché, čo potvrdil aj líder IMT Smile: „Zrealizovať takéto vystúpenie pod holým nebom je vždy riziko, nikdy neviete, ako vás prekvapí počasie. Nám, našťastie, prialo, z čoho sa veľmi teším. Rovnako ako z faktu, že na festivaloch naše spoločné vystúpenie prilákalo aj divákov, ktorí by si možno, za bežných okolností, lístok na spojenie folklóru a našej muziky, nekúpili.” 

Návštevníci Topfestu i Dobrého festivalu fúziu populárnej hudby a folklóru, i efektnú svetelnú show podporenú farebnými krojmi z mnohých kútov Slovenska, odmenili burácajúcim potleskom, čím dali najavo svoje nadšenie z tohoto projektu. Dve vystúpenia na pomínaných festivaloch však boli posledné, ktoré organizátori avizovali. Bolo to naozaj naposledy, čo mohli diváci vidieť tanečné choreografie umeleckého vedúceho Lúčnice prof. Štefana Nosáľa spolu s hitmi Ivana Táslera a IMT Smile v takýchto netradičných úpravách? „Na vystúpenia máme naozaj skvelé reakcie a tento veľký záujem o spojenie IMT Smile a Lúčnice nás veľmi teší. Zároveň sme však týmito letnými predstaveniami plánovali dať za projektom Made in Slovakia definitívnu bodku,”dodáva váhavo Ivan Tásler, no zároveň nevylučuje ani prípadné pokračovanie projektu.

IMT-Smile-a-Lucnica-DF10-foto-Katarina-Oresanska

A aké leto čaká účinkujúcich? Lúčnica ukončí sezónu 10. júla svojím vystúpením na 50. ročníku Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve. Potom si aj oni užijú krátke prázdniny, aby sa po nich v plnej sile opäť vrátili na pódiá. IMT Smile majú zase počas celého leta naplánované koncerty na viacerých hudobných festivaloch, svojimi hitmi potešia fanúšikov napríklad aj na Rudave, Červeníku, v Holíči či Trebaticiach.

www.facebook.com/imtlucnica

Zdroj: Anna Tásler-Onderková – PR manager projektu IMT Smile a Lúčnica
Foto: Katarína Orešanská