Inscenácie pre Zoomerov, o Zoomeroch v anglickom jazyku

Inscenácie Sused, ktorého nechcem a FANTOMAS odzrkadľujú témy, ktorými žijú mladí ľudia generácie Zoomerov, ale dotýkajú sa aj iných generácií. Netolerancia inakosti, strach z neznámeho, hľadanie vlastnej identity, či nástrahy sveta dezinformácií rezonujú celou našou spoločnosťou. Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava odohrá inscenácie po prvýkrát v anglickom jazyku.

Preklady textov a naštdovanie inscenácií v anglickom jazyku vznikli v spolupráci s organizáciou UNICEF. Mladí ľudia generácie Z, tzv. Zoomeri sú krehkou generáciou, ktorá žije v digitalizovanom svete s neobmedzeným prístupom k informáciám, no zároveň sa svet okolo nich nezadržateľne mení. V online priestore sa stupňuje frustrácia a nenávisť a oni sa v ňom musia zorientovať a nájsť svoje pevné miesto. Inscenácie sa snažia pomôcť im nájsť na niektoré z ich otázok odpovede a povedať im, že v tom nie sú sami. Naštudovanie textov v anglickom jazyku je snahou priblížiť sa im o čosi viac.

Sused, ktorého nechcem a FANTOMAS spolu s inscenáciou Krása nevídaná, ktoré sú stabilnou súčasťou repertoáru DPOH, vznikli v rámci Projektu tolerancie, ktorý je zameraný na mladých divákov. Problémy mladých ľudí sa snažia pomenovať ich jazykom a prostredníctvom ich generácie hercov, ktorí do projektu prinášajú svoje vlastné autorské texty  a snažia sa spoločne hľadať riešenie. Tým by malo byť zdravé sebavedomie, tolerancia, participácia a aktívny prístup k svojmu životu a spoločnosti. Mladá generácia je rozdelená rovnako ako tá dospelá. Nedôveruje demokracii, inštitúciám, podlieha konšpiráciám a vykazuje veľké znaky netolerancie k minoritám a nemá životný pocit, že má šancu meniť veci okolo seba.

Štvrtú inscenáciu Projektu tolerancie s názvom Zombies, ktorej témou je toxická maskulinita uvedie DPOH v novej divadelnej sezóne.

Sused, ktorého nechcem / 10. jún / 19.00 / Hlavná scéna
Generation Z: The Unwanted Neighbour

Inscenácia Sused, ktorého nechcem, v réžii Juraja Hrčku a Erika Peťovského, bola vytvorená v spolupráci s Radou mládeže Slovenska, ktorá v roku 2020 realizovala reprezentatívny výskum Hodnoty mladých. Ukázalo sa, že mladí ľudia sú voči svojmu okoliu nedôverčiví, myslia si, že ich názory nemajú hodnotu, netreba ich teda počúvať a nemajú žiadny vplyv na dianie okolo seba. Výskum tiež ukázal, že viac ako polovica Zoomerov nechce žiť vedľa ľudí inej farby pleti, vedľa liberálov, vedľa homosexuálov. Viac ako polovica by rozhodne nebývala vedľa cudzincov, migrantov, utečencov, židov a moslimov. Mentálne, či zdravotne handicapovaný sused by viac prekážal mladým z mesta a spoločne inklinujú k antidemokratickým a populistickým stranám.

https://vstupenky.dpoh.sk/event-detail/6617a6c1a2ec3d06c8e357aa/?lang=sk_SK

FANTOMAS / 12. jún / 10.00 a 19.00 / Hlavná scéna
FANTOMAS

Hlavnou témou inscenácie FANTOMAS sú dezinformácie, hoaxy a konšpiračné teórie a ich vplyv na mladých ľudí. Sociálne médiá a internet im menia život, môžu ich manipulovať, izolovať a následne radikalizovať. Mladí ľudia majú neobmedzený prístup k informáciám, virtuálny svet je ale aj plný nástrah. Cielená manipulácia v kombinácii s nezáujmom overovať fakty a nevedomosťou môže viesť k fatálnym skutkom. Inscenácia kladie otázky: Čomu môžeme v dnešnej dobe zaručených právd vôbec veriť? Vieme, čo skutočne zdieľame a sledujeme na sociálnych sieťach? Ako sme na tom s hoaxami, dezinformáciami, či konšpiračnými teóriami? Sme voči nim takí imúnni, ako si myslíme? .  Inscenácia vznikla v spolupráci s občianskym združením Zvoľ si info.

https://vstupenky.dpoh.sk/event-detail/662b87a51b234e13a4d4e3fc/?lang=sk_SK

Nahliadnite do myslí Zoomerov, a ak patríte k ich generácii, príďte zistiť, ako sú na tom vaši rovesníci s inakosťou, vzťahom k sociálnym sieťam, hoaxom, či k sebe samým. Ak nie ste Zoomer, príďte sa pozrieť na to, v čom sa podobáme a ako vieme spolu žiť. Sú naše generácie také rozdielne, ako si myslíme? A nie sme v tom vlastne všetci spolu?

TS