Intímne vyznanie sestre. Zuzana Mikulcová vydáva nový singel

Pieseň Bolo to dávno je tretím singlom z pripravovaného albumu slovenskej speváčky Zuzany Mikulcovej. Je vyznaním sestre a spomienkou na spoločné detstvo strávené v Rimavskej Sobote. 

Z detí dievčatá, z dievčat ženy,“ to je jeden z veršov, ktorý môžete počuť v najnovšej piesni Zuzany Mikulcovej. Ako každý súrodenecký vzťah, aj ten ich počas dospievania prechádzal premenlivými fázami. V dospelosti si však k sebe našli cestu. „Základným motívom piesne je vyznanie mojej sestre. Pieseň zachytáva naše spoločné spomienky a je pre mňa veľmi nostalgická a hlboká,“ popisuje Zuzana Mikulcová.

Spoločné dospievanie v Rimavskej Sobote

Zuzana v texte spomína na dlhé hodiny, ktoré so sestrou prežila sama – kým bola ich mama v práci. Hovorí o tom, že boli odkázané v mnohých oblastiach samé na seba. „Ten vzťah so sestrou je veľmi zaujímavý a mnoho sestier to pozná. V detstve a puberte ide o veľké nárazy – na jednej strane sa stále hádate, na druhej strane sa potrebujete a veľmi sa bojíte o seba navzájom.“

Klavírne vyznanie

Najprv vznikla hudba, neskôr prišiel text. „Už keď som skladala hudbu, vedela som, o čom približne tá pieseň bude, ale nedokázala som ju dopísať. Vždy, keď som sa k nej vracala, pri myšlienke spoločného dospievania so sestrou som sa stále dojímala. Celý tvorivý proces bol pre mňa veľmi hlboký,“ dopĺňa. Text odhaľuje osobný príbeh, no zároveň ponúka intímny pohľad na speváčkinu zraniteľnosť. Hudobná jednoduchosť pridáva piesni ďalšiu vrstvu jemnosti a hlbokého emocionálneho podtónu.

Klavír, ktorý je hudobným základom v Mikulcovej tvorbe, v tomto kontexte navyše symbolizuje nostalgiu a jemnosť detských spomienok. Každý tón môže byť vnímaný ako spomienka na špecifický moment – chvíle radosti, nepochopenia či vzájomného objavovania so sestrou.

Zuzana už v procese tvorby vedela, že chce túto pieseň poňať jednoducho – aby poslucháč cítil jej posolstvo. Dopĺňa ju len basgitara. “Keď som premýšľala, kto by ju mohol nahrať, napadlo mi jediné meno – Martin Gašpar. Na základe predchádzajúcich spoluprác som vedela, ako vníma intímne balady. Skladbe dal presne to, čo potrebovala.”

Zuzana pieseň nahrala v LOFT studio spolu so zvukovým majstrom Jarom Žigom Jr. “Nahrávanie s Jarom bolo pre mňa skvelým zážitkom, ktorý si chcem určite niekedy zopakovať. Vizuálnu tvár dal piesni môj partner Dominik Janovský. Natáčanie s ním si užívam – je vždy veľmi slobodné,” uzatvára Zuzana. Pieseň Bolo to dávno sprevádza jednoduché lyrics video, ktoré bolo natočené v Mikulcovej novom priestore, kde sa venuje tvorbe a učeniu. O master skladby sa už tradične postaral Boris Sodoma z High Five Mastering.

Pieseň aj ako oslava 40. výročia súťaže Košický zlatý poklad

Tento rok sa do súťaže Košický zlatý poklad prihlásilo 125 autorov a interpretov z celého Slovenska. Pieseň Bolo to dávno je nielen osobným vyznaním, ale aj piesňou k 40. výročiu súťaže Košický zlatý poklad, ktorej sa zúčastnila Zuzana v začiatkoch svojej hudobnej kariéry.

Pieseň Bolo to dávno predstaví prvýkrát naživo počas slávnostného galavečera, ktorý sa uskutoční 26. októbra 2024 v Košiciach.

Viac informácií sa dozviete na jej webovej stránke alebo na Facebooku.

BOLO TO DÁVNO

release 16.10.2024
ISRC: SKCM62400005

Text/Hudba: Zuzana Mikulcová
Klavír: Zuzana Mikulcová
Basgitara: Martin Gašpar
Mix a nahrávka: Jaro Žigo Jr. / LOFT studio
Master: Boris Sodoma / High Five mastering
DOP: Dominik Janovský

TS