Islandské duo Hugar zahrá v Bratislave v rámci európskeho turné. Predstaví nový album Varða.

Pripravte sa na výnimočné spojenie „hudby ostrova“ s „hudbou Malých Karpát.“ Islandská kapela Hugar a slovenské hudobné zoskupenie Ecetera band odohrajú 15. októbra spoločný dvojkoncert v A4 – priestore súčasnej kultúry.

O Islande sa zvykne hovoriť aj ako o krajine ľadu a ohňa a taká je aj autorská tvorba severského post- rockového dua Hugar z mestečka Seltjarnarnes. Mladá dvojica Bergur Þórisson & Pétur Jónsson, ktorá navštívi Slovensko po prvýkrát, predstaví ich čerstvý album, ale aj skladby z debutového eponymného albumu.

Hudba dua Hugar vás očarí éterickými gitarami, jemným klavírom a elegantnými sláčikmi. Ich debut označil britský denník Independent za okúzlujúci neoklasický album. Inštrumentálne skladby formácie Hugar podnietia vašu imagináciu, ukolísajú myseľ a rozbúchajú srdce. Mimochodom – slovo „hugar“ znamená v islandskom jazyku „myseľ.“

Nápad založiť si hudobný projekt vznikol v roku 2012, keď ich spoločný priateľ požiadal, aby mu postrážili nahrávacie štúdio, kým bude na turné. Využili to a vytvorili vlastné skladby, ktoré sa neskôr dostali na ich debutový album. Pôvodne sa  Pétur a Bergur poznajú ešte z materskej škôlky z mestečka Seltjarnarnes (vzdialené niekoľko kilometrov od Reykjavíku). Neskôr hrali v školskej kapele a v rôznych spriatelených kapelách si vyskúšali žánre ako jazz, funk a reggae. Cesta k hudbe, ktorú robia v Hugar, bola kľukatá.

Nový album Hugar, ktorý vyjde ešte pred Vianocami, sa bude volať Varða. Odkazujú tým na mohyľu, ktorá už dlhé veky slúži na Islande na navigáciu a na to, aby ste našli cestu domov. Je to podľa slov Pétura Jónssona metafora, ktorá sa vzťahuje na celý album.  

Koncert otvorí kapela Ecetera band z Bratislavy, ktorá zahrá svoje podmanivé hudobné príbehy v štýle progressive rock v sprievode originálnych videoprojekcií od domácich i zahraničných umelkýň – Martina Šperková (SR), Claire Paugam (FR), Petra Rybanská (SR) a Aleksandra Śnieżek-Markiewicz (PL).

V obsadení spev, klavír, flauta, husle, violončelo a bicie nástroje prinesie hudobnú poetiku, ktorá k poslucháčovi prehovára originálnym jazykom a vytvára až kinematografický dojem.

Obsadenie:
Laura Lovišková – klavír, autor hudobných kompozícií
Jana Maria Stefancic – flauta
Klára Zbožinková – husle
Kristína Smetanová – spev
Lenka Novosedlíková – xylofón, zvonkohra, elektronika
Marcel Petráš – violončelo
Peter Čaputa -bicie, basgitara

Začiatok koncertu: 20:00
Vstupné: 6 eur v predpredaji, 8 eur na mieste
Event: https://www.facebook.com/events/118232552183792/
Lístky v predpredaji zakúpite tu: https://bit.ly/2hiU2ck

Zdroj: TS