Islandský týždeň v Bratislave, v LOFT!e vystúpia Ólafur Arnalds a Sóley.

Milovníci islandskej hudobnej produkcie si v Bratislave tento týždeň naozaj prídu na svoje. V klube LOFT! na Továrenskej ulici sa totiž vo štvrtok predstaví muzikant Ólafur Arnalds, ktorého v nedeľu vystrieda jeho krajanka Sóley. Prvý menovaný absolvuje vo štvrtok hneď dva koncerty. Ten prvý je už beznádejne vypredaný, lístky na nasledujúce druhé vystúpenie so začiatkom po 22:00 sa ešte predávajú v sieti Ticketportal po 28 eur. V predaji je však už len necelých 50 kusov. Vstupenka na Sóley stojí v predpredaji 15 eur.

Vystúpenia oboch hudobníkov budú ďalšími warm up akciami pred  novým mestským festivalom BA City Beats, ktorý sa uskutoční 20. a 21. júna na bratislavskom Tyršovom nábreží. Vystúpia na ňom Katy B, Hadouken!, Rudimental, Aloe Blacc, Everything Everything, Stereo MCs (DJ set), Tosca, Danko Jones, The Orb, The Boxettes a mnohí ďalší.

Sóley, občianskym menom Sóley Stefánsdóttir, študovala hru na piano. V roku 2007 začala navštevovať islandskú Akadémiu umenia a približne v tom čase sa pridala k indie-folkovej skupine Seabear, ktorá patrí pod nemecký label Morr Music. Jej riaditeľa Thomasa Morra Sóley zaujala, a preto sa jej spýtal, či neskladá aj vlastné veci. Dočkal sa, a tak v roku 2010 uzrela svetlo sveta jej prvá sólová nahrávka Theater Island EP založená predovšetkým na zvuku piana a jej špecifickom speve.

V roku 2011 nasledoval debut We Sink, ktorý naplno odhalil potenciál mladej muzikantky. Zásluhou temných textov a hudby ako vystrihnutej z filmov režiséra Tima Burtona si vyslúžila označenie “Nová darkpopová princezná Islandu”.

Sóley, ktorá je tiež výtvarníčkou, má za sebou predskakovanie na americkej šnúre islandskej senzácie Of Monsters and Men a v súčasnosti je na sólovom európskom turné. Bratislava bude jeho poslednou zastávkou.

Islandský producent a multiinštrumentalista Ólafur Arnalds má na konte tri štúdiové albumy – Eulogy for Evolution (2007), …And They Have Escaped the Weight of Darkness (2010) a For Now I Am Winter (2013). Okrem toho vydal niekoľko EP nahrávok, napríklad vlani EP Stare, ktoré nahral s  jedným zo svojich vzorov – Nilsom Frahmom. Okrem iných ho ovplyvnili aj Clint Mansell, Philip Glass či Ryuichi Sakamoto. Arnalds sa v ostatných rokoch venoval aj filmovej hudbe a zložil tiež hudbu k baletu.

Rodák z Mosfellsbaeru neďaleko Reykjavíku, ktorý bol kedysi metalovým bubeníkom, vo svojej tvorbe kombinuje zvuky piana a sláčikových nástrojov s loopmi. Výsledkom je pre Island typická melancholická ambientná produkcia.

Na celom svete sa s ňou preslávila skupina Sigur Rós, ktorej Arnalds robil predskokana na jej turné v roku 2008. Názov aktuálneho albumu hovorí, že Ólafur je zima. No tejto zimy sa netreba báť, nie je o chlade, ale o melanchólii a útulnej atmosfére, ktorá zavládne aj v LOFT!e. V slovenskej metropole bude Islanďanovi robiť predskokana talentovaný londýnsky muzikant Douglas Dare.

www.facebook.com/klubLOFT
www.facebook.com/BACityBeats

Zdroj: LOFT! / BA City Beats