Iva Bittová: 2. júna vo Veľkom Evanjelickom kostole!

Už tento týždeň vystúpi v Bratislave Iva Bittová, jedna z najznámejších českých inštrumentalistiek. Spolu s kapelou Čikori bude koncertovať vo štvrtok 2. júna vo Veľkom Evanjelickom kostole.

Neobyčajná osobnosť, všetranná hustlistka, speváčka a skladateľká Iva Bittová si vyskúšala snáď všetky žánre okrem metalu a techna. Prešla klasikou, džezom, folkom, world music, rockom, experimentálnou alternatívou. Vystupovala v Európe, Ázii, Austrálii, v Amerike a je držiteľkou mnohých hudobných ocenení.

Robin Moudry

Skupina Čikori, s ktorou sa predstaví v Bratislave, vznikla v roku 1999. Občas sa poslucháči mylne domnievajú, že čikori je rómske slovo. V skutočnosti je to fonetický prepis anglického chicori – čakanka. Kmeňoví zakladatelia Iva Bittová a Vladimír Václavek hudobne voľne nadviazali na autorské skladby z úspešného albumu Bíle Inferno (1997). CD s názvom Čikori vyšlo v roku 2001 a získalo cenu Andìl. Iva Bittová k reunionu skupiny: „Po dlhej odmlke mi prichádza veľa ponúk k obnoveniu Bíleho Inferna aj Čikori. Odštartovali sme teda novú etapu, obnovili člena hrajúceho trumpetu – Oskara Töröka a v snahe priniesť aj novší materiál s radosťou prijímame ponuky hrať opäť nielen v ČR, ale aj na festivaloch po Európe.“

Iva Bittová & Čikori
Iva Bittová – husle, spev
Venca Václavek – akustická gitara, spev
Jaromín Honzák – kontrabas
Miloš Dvořáček – bicie, perkusie
Oskar Török – trúbka

Zdroj: Silvia Turnerova
Foto: Robin Moudry
Publikoval: Redakcia GREGI.NET