Iva Bittová & Čikori: At Home Tour 2017.

Svetoznáma huslistka, speváčka a príležitostná herečka,  Iva Bittová prichádza na Slovensko spolu so skupinou Čikori, aby tu predstavili svoj nový album At Home, ktorý nadväzuje na úspešné pesničkové albumy Bíle infernoČikori. V rámci koncertného turné zahrajú v štyroch slovenských mestách – Bratislave, Žiline, Trnave a Banskej Bystrici .

Táto „hudobná chameleónka“, ako o Ive Bittovej hudobní publicisti občas hovoria pre jej prakticky nemožné hudobné ´zaškatuľkovanie´ či priradenie k jednému hudobnému žánru,  už pred mnohými rokmi prestala byť fenoménom len moravsko-slovensko-českým a zaradila sa k popredným svetovým interpretom. O to viac poteší, keď si vo svojom nabitom koncertnom pláne zahŕňajúcom nielen európske, ale aj zaoceánske pódia, vyčlení čas aj pre koncerty v našich končinách. Vždy je tu vítaná s povestnou slovenskou srdečnosťou, koniec koncov – z južného Slovenska pochádzal jej otecko, hudobník telom aj dušou – ako o ňom sama Iva hovorí. Maminka pochádzala zasa zo slováckeho kraja, rovnako sa venovala hudbe a tak niet divu, že aj ich deti (Iva má ešte dve sestry) zdedili hudobný talent a v dospelosti sa vydali na hudobnú dráhu.

Jedna zo sestier – Ida Kelarová je známa predstaviteľka world music, autorka workshopov a interpretka rómskych balád a piesní, druhá zo sestier Regina sa venuje hudobnej dramaturgii a samotná Iva prerástla hranice svojej domoviny a žne úspechy po celom svete. V posledných rokoch sa z Moravy presídlila do USA, kde našla tak potrebný pokoj a inšpiráciu do ďalšej tvorby. „Pre mňa je inšpiráciou príroda a domov“ – osvetľuje dôvody svojho nového domova v Hudson Valley v štáte New York, kde prebýva v dome v lone prírody, obklopená tým čo má najradšej. Odtiaľ vyráža na koncertné pódiá po celom svete a o pár týždňov navštívi aj  Slovensko. 

Príde sem predstaviť piesne zo  svojho najnovšieho albumu At Home, ktorý vyšiel koncom minulého roka vo vydavateľstve Pavian Records a prináša celkom deväť nových autorských skladieb. Tie svojou poetikou, hudobnou náladou a celkovým vyznením skvelým spôsobom nadväzujú na legendárny album Bíle inferno, za ktorý spolu so skupinou Čikori dostala Cenu Akademie populární hudby a v roku 2003 aj ocenenie Zlatá platňa.  Najnovší album At Home sa nahrával v rozmedzí dvoch rokov a celková pohoda, kľud a vyrovnanosť sú zrejmé už na prvé vypočutie.  Samotná autorka a interpretka o natáčaní albumu hovorí : „Bolo to snáď po prvýkrát, čo sme sa nijako neponáhľali a  tvorili sme v kľude. S istým menším odstupom bola každá skladba, povedala by som až minimalisticky, kompozične dopracovaná.“

Niet sporu o tom, že takí renomovaní umelci, akými Iva Bittová a jednotliví členovia kapely Čikori sú, dokážu všetko spomínané bez problémov pretaviť aj do koncertnej podoby a tak sa návštevníci koncertov môžu tešiť na mimoriadny hudobný zážitok. Kapela Čikori sa aj naživo predstaví v zložení v akom nahrávala album – teda Iva Bittová (spev, husle, perkusie), Vladimír Václavek (akustická a elektrická gitara), Jaromír Honzák (kontrabas, basgitara) a Oskar Tőrők (trúbka, krídlovka). Ako špeciálny hosť bude Ivu Bittovú a jej spoluhráčov doprevádzať aj Antonín Fajt (klávesy, elektronika), syn Ivy Bittovej a Pavla Fajta, známeho avantgardného hudobníka a bubeníka.

Všetci menovaní vás úprimne pozývajú na koncerty plné krásnej hudby, hudobného majstrovstva a pozitívnych emócií, zacitujme slová jedného z nich, Jaromíra Honzáka : „ At Home je človek tam, kde môže byť sám sebou a je tak vítaný. V Čikori sa cítim „at home“ bez ohľadu na to, ako často sa stretávame alebo aká dlhá bola pauza od posledného hrania/nahrávania. Od obnovenia Čikori mám opäť to potešenie zažívať pocit „at home“ zakaždým, keď sa stretneme na pódiu.“  Zastavte sa na chvíľu v tejto uponáhľanej dobe, nájdite si čas, príďte a staňte sa aj vy priamou súčasťou tohto stretnutia.

Vstupenky na tieto nevšedné hudobné večery sú v predaji na www.drhorak.sk, ticketportal.sk a predpredaj.sk.

22.5.2017 Ateliér Babylon, Bratislava
23.5.2017 Nová Synagóga, Žilina
1.6.2017 Synagóga, Trnava
2.6.2017 Evanjelický kostol, Banská Bystrica

Zdroj: TS
Autor foto : Ctibor Bachratý