Iva Bittová vydáva sólový album, predstaví ho na slovenskom turné!

Hviezda svetovej alternatívnej hudobnej scény Iva Bittová vydáva po 20-tich rokoch sólový album! Entwine – Proplétám vznikol v priestore pútnickeho kostola Sv. Jána Nepomuckého na Zelenej Hore.

Speváčka a huslistka dielo venovala Václavovi Havlovi. Naživo ho predstaví na koncertoch po Slovensku v Novom Meste nad Váhom, v Nitre, v Trnave a v Bratislave!

Česká speváčka, huslistka a skladateľka Iva Bittová má nový sólový album po dlhých 20-tich rokoch. Dielo Entwine/Proplétám vzniklo v akusticky zaujímavých priestoroch kostola Sv. Jana Nepomuckého na Zelenej Hore v českom meste Žďář nad Sázavou. Stavba vybudovaná architektom Jánom Blažejom Santinim inšpirovala Ivu Bittovú k piatim na mieste improvizovaným skladbám. Ďalších sedem kompozícií dozrievalo pri sólových vystúpeniach interpretky.

„Väčšina skladieb zrela niekoľko rokov. Najradšej nové hudobné myšlienky najskôr uvádzam na svet v podobe živej interpretácie. Potom sa vyvýjajú spoločne s reakciou publika i okolia a akonáhle sú v mojich žilách, snažím sa ich zaznamenať. Je to dlhý proces. Vďaka náročnej kritickosti, prichádza satisfakcia až za pomerne dlhší čas.“ Prezradila o novej nahrávke Iva Bittová.

Entwine/Proplétám nadväzuje na speváčkinu minuloročnú štúdiovku Fragments a vychádza pod značkou Pavian Records vo vydavateľstve Dr. Horák.

Entwine je akási reflexia a zrkadlo môjho života. Prepletaním sa životnými skúsenosťami, náladami a farbami tónov sa podarilo upliesť hudobnú textovú mozaiku tohto albumu, ktorý s úctou a veľkým rešpektom venujem môjmu dlhoročnému blízkemu človeku Václavovi Havlovi.“ Doplnila Iva Bittová.

Iva Bittová je na albume výhradnou interpretkou i autorkou hudby. Texty, ktoré ju pri tvorbe inšpirovali, našla napríklad v zbierke Uspávanky moravského básnika Jana Skácela, u Gertrudy Steinovej či Růženy Danielovej, rómskej ženy, ktorá ako jediná z rodiny prežila holokaust. Textami prispeli aj autorkini britskí priatelia, hudobník Chris Cutler a novinár a muzikológ Ken Hunt. Nový album predstaví Iva aj slovenským fanúšikom na piatich koncertoch v Novom Meste nad Váhom, v Nitre, v Trnave a dva krát v Bratislave!

„Na koncertoch prichádza vždy nejaké prekvapenie, ako pre mňa samotnú, tak aj pre publikum. Je dôležité stále hľadať vieru a tešiť sa zo života. Snažím sa tešiť z každého koncertu a odovzdať poslucháčom pozitívnu energiu. Mám veľmi rada slovenské publikum. Je to moja najbližšia krajina i domov, vďaka otcovi, ktorý sa narodil a vyrastal v Galante.“ Teší sa na turné Iva Bittová.

Vstupenky na turné sú dostupné v sieti Ticketportal, v predajni Dr. Horák na Medenej ulici 19 v Bratislave a na www.drhorak.sk.

26.4. 20:00 Blue Note Nové mesto nad Váhom
27.4. 19:00 Synagóga Nitra
28.4. 19:00 Synagóga Trnava
29.4. 19:30 Evanjelický kostol, Panenská ul. Bratislava
30.4. 19:30 Evanjelický kostol, Panenská ul. Bratislava

DrHORAK_BITTOVA_A2_NAHLAD_02

Zdroj: Propaganda House s.r.o.