Jááánošííík je na scéne už unikátnych 45 rokov.

Tak ako autor diela Stanislav Štepka, tak aj jeho kabaretná hra Jááánošííík je unikátom na slovenskej divadelnej scéne. Divákov rozveseľuje už od prvej premiéry 14. novembra 1970 a odvtedy si získala prvenstvo ako najviac reprízovaná pôvodná hra na Slovensku.

V januári v tomto roku si diváci mohli na doskách Radošinského naivného divadla pozrieť 900. reprízu, ktorá bola v mnohom rovnako originálna ako premiéra spred 45 rokov. 

Inscenácia za takmer polstoročierešla tromi odlišnými, no mimoriadne tvorivými režijnými a dramaturgickými naštudovaniami. V divadlách na Slovensku, v Česku a v zahraničí Jááánošíííka videlo úctyhodných 315 000 divákov.

Jááá. (300). 2013

Pôvodný dramatický text pod názvom Jááánošííík vznikol z pera a pod režijnou taktovkou ústrednej osobnosti Radošincov – Stanislava Štepku, ktorý zároveň účinkoval vo všetkých troch naštudovaniach. Autorom hudobnej zložky pôvodnej inscenácie bola ďalšia významná osobnosť Radošinského naivného divadla tamtoho obdobia, Milan Markovič. Ten sa v inscenácii predstavil ako herec, spevák a Uhorčík – spolu s nezabudnuteľnými tvárami súboru – napríklad Katarínou Kolníkovou. Vznikla kabaretná hra, ktorá prežila dobu, stala sa maturitnou otázkou a nepochybne bude baviť divákov ďalšie desaťročia.

Inscenácia prešla po prvých 501 reprízach režijnou úpravou a v roku 2000 mala druhú premiéru pod názvom Jááánošííík (po 30 rokoch), hru zrežíroval Jakub Nvota. Druhá verzia inscenácie zožala pri svojich 237 reprízach rovnaký úctyhodný úspech ako tá pôvodná.

Základné dramatické postavy a ich silný humorno-satirický odkaz pretrvali v Jááánošíííkovi až do súčasnosti. Pri príležitosti trojstého výročia popravy zbojníka Juraja Jánošíka pripravil umelecký súbor novú podobu inscenácie s výraznými vynovenými autorskými textami, zaujímavou scénografiou Petra Čaneckého a Svetozára Mydla a s novou hudbou Ľubice Malachovskej-Čekovskej. Presne 17. marca 2013 (v deň trojstého výročia popravy Jánošíka) mala v Liptovskom Mikuláši obnovenú premiéru hra Jááánošííík po tristo rokoch, v inscenácii sa predstavili dnes už stabilné herecké tváre divadla. V úlohe zbojníka Jánošíka sa s Mojmírom Cabanom alternuje Svätopluk Malachovský. Divákov v hre upútajú aj René Štúr či Michal Kubovčík; spomínaná dvojica stojí okrem výrazných hereckých výkonov aj autorsky za improvizovaným Uhorčíkovým monológom.

Jááá. s Markovičom

Vo všetkých troch naštudovaniach účinkovali iba Stanislav Štepka a Maruška Nedomová. V dvoch hrali aj Mojmír Caban, Richard Felix, Lucia Bugalová-Molnárová a Petra Molnárová a Ladislav Hubáček. V Jááánošíííkovi (po tridsiatich rokoch) a v Jááánošíííkovi po tristo rokoch pribudli na scéne aj hudobné skupiny a nové piesne, ktorých autormi sú Kamil Žiška a Ľubica Malachovská-Čekovská.

O úspechu hry a neutíchajúcom záujme divákov svedčí aj fakt, že Radošinské naivné divadlo uviedlo koncom januára už 900. reprízu predstavenia Jááánošííík. „Radošinské naivné divadlo už viac ako polstoročie rozveseľuje divákov svojim úprimným ľudovým humorom. Sme radi, že ako jeho dlhoročný podporovateľ môžeme prispieť k pokračovaniu, napredovaniu a úspechom tak výnimočného zoskupenia, akým jednoznačne Radošinské naivné divadlo je,“ povedala Anna Tkáčová, hovorkyňa Poštovej banky.

Zdroj: AMI Communications Slovakia