Jamie Cullum, „Sinatra v teniskách“, se vrátí na Colours of Ostrava.

Po čtyřech letech na mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava přijede britský jazzový klavírista, zpěvák a showman Jamie Cullum. „Jsme rádi, že si pro svůj návrat do České republiky vybral mezi mnoha nabídkami právě náš festival, kde se mu velmi líbilo,“ uvádí ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Popularizátor jazzové hudby, autor mnoha originálních coververzí skladeb Radiohead, The White Stripes nebo Jimiho Hendrixe prodal více desek než všichni britští jazzmeni historie. Byl nominován mimo jiné na Grammy, Zlatý glóbus nebo Brit Awards. Kromě vlastních pěti řadových alb se podílel také na hudbě k filmům Bridget Jones: S rozumem v koncích, Grace už není, Robinsonovi a vysoce zabodoval s písní Gran Torino pro stejnojmenný slavný film Clinta Eastwooda. Cullumova hudba zazněla i v mnoha televizních seriálech a dokumentárních filmech.

Na nic se neptejte, jen mě následujte,“ sděluje spoluhráčům před koncerty, jejichž průběh se do značné míry odvíjí od improvizace. Na podiu dává průchod odvázané show: skáče po klavíru, bubnuje na víko a tříská do kláves jako rock´n´rollový buřič Jerry Lee Lewis. Nemá žádný problém pustit se do hip hopu, rád využívá beatboxing a ke klavíru si nechává postavit buben se šlapákem a speciálními efekty. Skvěle také ovládá kytaru.

Nejvíc mě inspiroval Herbie Hancock, můj první kontakt s jazzem. Pak jsem se do něho ponořil víc a propadl Milesu Davisovi, Theloniousovi Monkovi, Keithu Jarrettovi a Bradu Mehldauovi. Ti všichni mají zásluhu na tom, jak dnes hraji,“ tvrdí Cullum, vedle toho všestranný zpěvák s nakřáplým hlasem schopný zaswingovat a hned na to přejít do rockové polohy. Dokáže také zasvěceně psát o jazzu, hudbě Dave Brubecka, zrecenzovat album Paula McCartneyho a vést s ním rozhovor ve svém pravidelném a úspěšném rádiovém pořadu o jazzu pro stanici BBC 2.

Kromě tohoto velkého návratu Colours of Ostrava pro své návštěvníky připravují řadu hudebních premiér: poprvé do Čech přijede kapela The Bots, vycházející jméno americké rockové scény. Dva mladí bratři z Kalifornie zaujali svět (časopisy Spin, Rolling Stone, festivaly Roskilde, Primavera, Sziget) nejen svým nízkým věkem, ale především skvělou náloží punk rocku a punk blues ve stylu The White Stripes a Black Keys. Prvotřídní neo-soul a hip hop přiveze z Nového Zélandu zpěvačka a raperka se sametovým hlasem Ladi6. Rozpálený marocký gnawa tranz pak Aziz Sahmaoui, elitní hráč a zpěvák The Zawinul Syndicate a stylově nespoutané pařížské skupiny Orchestre National de Barbés, s formací University of Gnawa. Velkým zážitkem bude koncert Dhafera Youssefa z Tuniska, hráče na loutnu oud s transcendentním hlasem. Na letošních Colours se představí také Mama Marjas, první dáma italského reggae se zakouřeným hlasem a temperamentem na rozdávání a také objev loňského Womexu.

Dvanáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července 2013 opět v areálu Dolních Vítkovic, v oblasti památkově chráněných bývalých hutí, dolů a železáren. Zatím jsou potvrzeny tyto kapely a hudebníci: Sigur Rós, Damien Rice, Asaf Avidan, Irie Révoltés, Red Baraat, Tata Bojs, Pražský výběr a Wanastowi Vjecy. Na minimálně 10 scénách proběhne celkem přes 200 programových bodů – kromě kapel z celého světa divadla, filmy, diskuse, workshopy, DJs party a podobně. Čtyřdenní vstupenky v současné ceně 1.390 Kč jsou k dostání do 31. ledna 2013 v síti Ticketpro, e-shopu Colours of Ostrava (https://eshop.colours.cz) nebo fyzicky v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. V e-shopu jsou již také v prodeji místa v kempu, parkování u areálu festivalu nebo u stanového městečka.

Více informací na www.colours.cz nebo https://www.facebook.com/colours.of.ostrava.

Generální partner: Česká spořitelna. Za podpory statutárního města Ostrava. Hlavní partneři: ArcelorMittal Ostrava, Agrofert, Vítkovice – Machinery Group, Skupina ČEZ.

Zdroj: ArtsMarketing.CZ