Jamiroquai vydali nový album Automaton, predstavia ho na Colours of Ostrava.

Držitelia ceny Grammy, elektronicko-soulovo-funková superhviezda Jamiroquai, vydali svoj ôsmy štúdiový album Automaton, ktorý zložili a produkovali frontman Jay Kay a klávesový majster Jamiroquai Matt Johnson. Automaton s dvanástimi skladbami vyšiel 31. marca na labelu Virgin EMI / UNIVERSAL. Kapela ho naživo predstaví na festivale Colours of Ostrava, ktorý prebehne od 19. do 22. júla.

Po všetkých stránkach je to dotiahnutý album,” hovorí Jay Kay. “Našou zásadou bolo – all killer, no filler – teda všetko musia byť skvelé skladby, žiadne vypchávky. Nezaradili sme niekoľko výborných piesní, pretože skrátka neboli dosť dobré. Vedeli sme, že celú nahrávku musíme urobiť týmto spôsobom – dotiahnuť do dokonalosti. Aký zmysel by malo, keby album nedržal pohromade, keby rytmy alebo melódie nezneli dobre, keby išlo o nahrávku, z ktorej by sme nemali dobrý pocit? Je to vlastne jednoduché.

Automaton vychádza po siedmich rokoch od posledného albumu Rock Dust Light Star. “Veľa sme premýšľali, ako preniesť pôvodný zvuk Jamiroquai do súčasnosti – do roku 2017? Ako nájdeme rovnováhu medzi naším elektronickým a koncertným ja? Rovnováhu medzi tým, prečo nás majú ľudia radi, a tým, čo by sme chceli urobiť my? Od začiatku som vedel, že budem spolupracovať s našim klávesákom Mattom Johnsonom. A podarilo sa. Všetci, čo už album počuli, si myslia, že je veľmi čerstvý. Znie ako Jamiroquai, ale zároveň, že sme sa posunuli vopred.

K tomu, čo frontmana Jamiroquai poháňa tých 25 rokov, Jay Kay odpovedá: ”Chcete urobiť niečo, čo sa dá spievať. Chcete zložiť hity. Ale nie na úkor zvuku. Nemám rád umelcov, ktorí na svojom prvom albume urobili skvelú hudbu, ale na treťom sú nerozpoznateľní, pretože sa snažili o aktuálny zvuk. Nie je ľahké si stáť za svojím. Je potrebné za to zabojovať. Je potrebné nájsť rovnováhu medzi tým, čo majú na vás ľudia radi a tým, aby to bolo čerstvé. O tom je album Automaton. Snažím sa tým povedať, že keď ten album budete počuť, hneď viete, že som to ja.

K titulnej skladbe Automaton vznikol prvý videoklip, ktorý v štýle neo-noir sci-fi režíroval Charlie Lightening (Arcade Fire, Björk) pod tvorivým dohľadom Jay Kaya. O tejto pesničke Jay Kay hovorí: “Inšpiráciou Automaton je uznanie vzostupu umelej inteligencie a technológii v dnešnom svete a to, že my, ako ľudia, začíname zabúdať na príjemnejšie, jednoduchšie a vypovedajúce veci v živote a v našom životnom prostredí, vrátane vzťahov medzi nami ako ľuďmi.

Skupinu v roku 1992 založil Jay Kay. Jamiroquai sa stali jedným z najúspešnejších zoskupení na planéte už od vydania svojho debutového albumu Emergency on Planet Earth. Obdivujú ich umelci ako Chance the Rapper, The Black Madonna, Anderson .Paak, Pharrell, Tyler the Creator, Jungle, Redman, Stevie Wonder & The Internet. Jamiroquai patria medzi najvplyvnejších hudobných inovátorov svojej doby. So siedmimi albumami dosiahli UK Top 10 (tri sa vyšplhali na #1), získali cenu Grammy, celosvetovo predali cez 27 miliónov albumov a sú držiteľmi rekordu v Guinness Book of World Records za najlepšie predávaný funkový album všetkých čias.

Vedľa Jamiroquai na Colours of Ostrava 2017 zahrajú napríklad Imagine Dragons, Norah Jones, Justice, alt-J, Birdy, Midnight Oil, Moderat, LP, Benjamin Clementine, Michael Kiwanuka, Laura Mvula, UNKLE, Afro Celt Sound System, ale aj Nouvelle Vague.

Štvordňové vstupenky na Colours of Ostrava 2017 sú v predaji na www.colours.cz a v sieti Ticketpro. Aktuálna cena je 95.77 EUR na limitované množstvo 5000 kusov. V predaji je taktiež ubytovanie v stanovom mestečku, aprkovanie alebo miesto pre karavan.

Zdroj: Zdenko Hanout