Jan Werich:  Slobodnými názormi predbehol čas. Pod názvom Forbíny vzpomínek vychádzajú 2CD jeho unikátne nahrávky z 50. rokov

Koncom 50. rokov zvykol Jan Werich navštevovať „besedy s pracujúcimi“ v kluboch ROH, vysokoškolských posluchárňach či sanatóriách. Jan Borovička, ktorý bol v tom období manažérom orchestra Karla Vlacha a zároveň sa v Divadle ABC staral o propagáciu, zhotovoval z týchto besied zvukové záznamy. Nahrávky sa následne stali u Borovičkovcov rodinným pokladom.

Jan Werich rád odpovedal na otázky z obecenstva a robil to úplne slobodne a otvorene, bez akejkoľvek autocenzúry. Jeho nebojácnosť bola obdivuhodná a opojná. Jan Borovička nastavil fixný mikrofón, samozrejme na rozprávača, preto otázky dobre nepočuť,“ vysvetľuje k nahrávke producentka vydavateľstva Supraphon Naďa Dvorská a dodáva: Pre naše nové vydanie sme sa rozhodli osloviť syna autora pôvodných záznamov Jiřího Borovičku, aby otázky pretlmočil on. Vďaka nemu sa nahrávky zachovali a mohli byť zverejnené. Navyše dostali v jeho interpretácii autentickú civilnú podobu a priblížili sa Werichovmu poňatiu dialógu.

JW_small

Literárny historik a publicista František Cinger v sprievodnom texte k dvojalbumu zdôrazňuje: Je mnoho dôvodov k tomu, aby sa človek započúval do viac než polstoročie starých rozhovorov. Často totiž nie je najdôležitejší čas, od toho ktorého okamihu uplynulý, ako skôr pravdivosť či múdrosť vyslovenej myšlienky alebo skúsenosti.“

Titul Jan Werich – Forbíny vzpomínek je ďalším dôkazom geniality tvorcu, herca, komika a skvelého človeka, ktorý svojím humorom, jasnozrivosťou, odvážnymi a slobodnými názormi predbehol čas.  Supraphon dvojalbum vydal v piatok 5. februára 2016 na 2CD i v digitálnych servisoch:

https://www.supraphonline.cz/album/227484-forbiny-vzpominek-i-a-ii

JW_Cover_small

Zdroj: SOUL FOR SHOW / SUPRAPHON 2016