Jana Uriel Kratochvílová chystá turné po Slovensku a Morave!

Legendárna česká speváčka Jana Kratochvílová, ktorú v  80. rokoch preslávili hity ako V  stínu kapradiny, Publikum tvé, No a co, Dlouhá bílá žhoucí kometa a ďalšie, sa opäť vracia do Česka a na Slovensko, aby tu odpálila májové turné TEENAGE TIME TRAVELLERS. Pôvodné verzie piesní, ako si ich pamätáte , však rozhodne nečakajte!

Večne energická speváčka s nenahraditeľným hlasom a osobitým prejavom poteší svojich fanúšikov poriadnou náložou rockovej hudby. Chýbať nebudú nestarnúce hity, avšak s kapelou Illuminati.ca predstavia na jednotlivých koncertoch hlavne svoju novšiu tvorbu.

„Ľuďom, ktorí si nás pamätajú z dávnejších čias, zaspievame aj hity ako V stínu kapradiny, Publikum tvé, Copánky, No a co, ktoré som pretextovala. Budú tam rockové pesničky a budú aj balady, napríklad Pieseň rytiera, ktorú som napísala pre svojho brata, ktorý mi prednedávnom odišiel do neba. Máme teraz v repertoári asi polovicu úplne nových piesní. Na poslednom koncerte v Prahe na ne ľudia reagovali veľmi pozitívne, tak sme už zvedaví na ohlasy v ďalších mestách. Bude to famózne!,“ teší sa Jana aj so svojím životným partnerom, multiinštrumentalistom Jirkom Hrubešom, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal aj ako bubeník kultovej kapely Pražský výběr.

Jana a Jirka a ich kapela Illuminati.ca sú známi tým, že na koncertoch často a radi improvizujú. „Máme síce vždy určitú líniu, ktorou chceme ísť, no keďže sme do veľkej miery vyznávačmi okamžitizmu, niektoré songy, čo na koncertoch prídu, budú totálna improvizácia. S kapelou to milujeme a ľudia to milujú tiež. Vždy sa tešia, čo nové im opäť prinesieme,“ tvrdí Jana.

Pripravované koncerty budú skutočne jedinečné po mnohých stránkach. Na jednom pódiu sa spolu s temperamentnou blondínkou a jej hudobníkmi predstavia i tanečníci.

„Nadchádzajúce koncerty by sme chceli poňať do veľkej miery tanečne ako otváranie hviezdnych brán medzi dimenziami. Každé naše vystúpenie zahŕňa preto aj MetaDance ballet. Nie je to skutočný balet, performance našich tanečníkov by sa skôr dalo nazvať akýmsi šamanistickým tanečným dadaizmom. Nechávame ich kompletne improvizovať, pretože spirit vie, čo robiť a urobí to vždy najlepšie. Nikdy dopredu s  kapelou nevieme, čo si na ktorý koncert pripravia. Každé vystúpenie je úplne iné,“ hovorí Kratochvílová.

jana_kratochvilova_foto_jana-kleinbauerova

Chýbať napokon nebudú ani netradičné masky. „Počas koncertu stále spievam, takže sa nestíham prezliekať, no mením si aspoň rúšky na ústach. Tie sú takým symbolom Illuminati.cy. Niekedy si zas dám do pusy ružu alebo vymyslím niečo nové. Naposledy som mala napríklad k ústam pripevnenú sošku Buddhu. Je to taká naša osobitosť, niečím sa chceme líšiť od ostatných,“ dodáva extravagantná speváčka.

Okrem nezabudnuteľnej šou je však na jednotlivých koncertoch jej najvyšším zámerom niečo iné. “Chceme, aby sa ľudia nabili novou energiou. Tá nie je len v našej hudbe, majú ju v sebe aj texty Pavla Trnavského. Ľudia nám často po koncertoch hovoria, že sú z  nášho vystúpenia nabudení. To nás veľmi teší, o  to sa snažíme. Chceme dať ľuďom novú nádej, aby kráčali ďalej a verili v seba a svoju vnútornú silu a schopnosti. Chceme im prostredníctvom našej hudby pripomenúť, kým sú a prebudiť v nich ich skrytý potenciál. To je podľa nás úlohou všetkým umelcov,“ hovorí Kratochvílová, ktorej netradičnú šou môžu fanúšikovia uzrieť už o dva týždne, a to v nasledujúcich mestách:

  1. mája – Ostrava – Klub Parník
  2. mája – Hranice – Zámecký klub
  3. mája – Trnava – Music a Cafe
  4. mája – Bratislava – Rock Cafe
  5. mája – Nové Mesto nad Váhom – Blue Note
  6. mája – Luhačovice – Ogar

Všetky uvedené kluby zároveň poskytujú možnosť telefonickej či mailovej rezervácie lístkov alebo ich kúpu v predpredaji.
Bližšie informácie o pripravovaných koncertoch nájdete na https://illuminatica.wix.com/illuminatica .

Zdroj: Andrea Fedorovičová
Foto: Jana Kleinbauerová