JANAIS: „Ticho okolo mňa sa končí“.

Je sympatická, spontánna, prirodzená a šíri okolo seba bezprostrednosť a úsmev – rovnako ako jej hudba. Speváčka Janais predstavuje v týchto dňoch nový singel Blízko. Zároveň odkazuje fanúšikom, že sa môžu tešiť na ďalšie novinky z jej tvorby ešte v tomto roku. Už na jar pripravuje release ďalšieho singla.

Jeseň v znamení singla Blízko

Speváčka Janais sa v týchto dňoch vracia v jesennom singli Blízko. Hoci skladbu zložila sama, rozhodla sa dať jej podobu dueta. Ako hosťa si prizvala kolegu Petra Bažíka. Výsledkom je silná hudobná spolupráca dvoch dlhoročných osobností našej scény a text, ktorý fanúšikov zasiahne najmä, ak sú rodičmi. „Blízko je jednou z tých piesní, ktorých melódia mi v hlave znela už dávno predtým ako vznikla samotná pesnička. Len mi chýbala inšpirácia na text, preto chvíľu „stála v šuflíku.“ Keď som dostala ponuku napísať pieseň o živote, venovanú matkám v ťažkých životných situáciách, vtedy som si povedala, že táto melódia na to dokonale sedí,“ opisuje dnes už dvojnásobná mamička zrod svojho aktuálneho singla. S venovaním skladby mamičkám v ťažkých životných situáciách sa okamžite stotožnila a text bol hneď na svete.

Dvaja rodičia o rodičovstve pre rodičov

„S nápadom osloviť do spolupráce Petra Bažíka prišiel môj manžel,“ prezrádza Janais vlastným menom Jana Kothajová a dodáva, že nad nikým iným pri hľadaní hudobného hosťa ani neuvažovali. S Petrom sa Janka spoznala v roku 2009 v národnom finále Eurovízie, kde zaujala verejnosť poprvýkrát.  „Peter do piesne dokonale zapadol, keďže je nielen skvelý spevák, ale aj otec dvoch dcér. Má zažité, čo znamená byť otcom, že je to občas namáhavé aj vyčerpávajúce, no predsa ten najkrajší pocit na svete,“ vysvetľuje Janais dôvod, prečo do skladby o rodičovstve a pre rodičov prizvala práve kolegu, ktorý je rodičom rovnako ako ona.

blizko_still-02

Dokonalé načasovanie

Skladba, ktorá nesie silný odkaz a je symbolickou poctou mamičkám a materstvu, prichádza od Janais s veľmi príhodným načasovaním. „Nebol to síce plán, no zhodou okolností to tak vyšlo. 

Cítim, že teraz je ten čas, keď sa už môžem venovať hudbe naplno. Detičky mi už rastú ako z vody a vďaka tomu môžem ako speváčka opäť rozprestrieť krídla,“  prezrádza svoje plány. Dá sa teda povedať, že singel Blízko je u Janais rozlúčkou s érou materskej dovolenky? „Skôr ide o novú etapu, ktorá je pre mňa samú výzvou. Vždy som sa chcela venovať hudbe naplno, no popri deťoch ma to stálo veľa úsilia a najmä naplno sa to aj tak nedalo. Teraz, keď sú deti v škole a škôlke, mám dopoludnia pre seba a pre kapelu. Konečne stíham pracovné stretnutia, no najmä prišiel čas, keď si sadám častejšie za klavír a môžem sa venovať tvorbe nových piesní,“ teší sa z nového tvorivého obdobia hudobníčka.

blizko_still-01

Hudba + rodina = Blízko

Práve Janais je dôkazom toho, že kariéra hudobníčky a rodina idú často ruka v ruke, a to nielen

témou aktuálneho singla, ale tiež videoklipom. Dôležitú rolu si v ňom totiž zahrala jej dcérka Nela. „Zdá sa, že sa Nelka pred kamerou cíti celkom dobre. Pred 3-4 rokmi natáčala detské DVD Fíha Tralala. Vďaka tomu chápe, čo od nej pred kamerou režisér vyžaduje a dokáže to splniť, takže sa s ňou ľahko pracuje. Práve ona ako dieťa dáva zmysel celému videoklipu.“

ds1_1116-2

Režisérom a kameramanom videoklipu k skladbe, pod ktorú sa producentsky podpísal Vlado „Randy“ Gnepa z prešovského Studia 7, je Jankin dvorný „videomág“ Jakub Šteinecker. Ten má prsty tiež vo vizuáloch k jej piesňam Heart a Money. Na svojho dvorného režiséra Janais nedá dopustiť: Je skvelé pracovať s ľuďmi, ktorí sú profesionáli a ich práca ich baví. O to lepšie, keď sa s nimi cítite dobre aj po ľudskej stránke. Jakub je presne taký, pohotový, no uvoľnený, preto sme si sadli.“ Videoklip vznikal na prelome leta a jesene v podmanivom prostredí modranských  vinohradov, ktoré mu dodávajú magickú atmosféru. V klipe sa objaví aj jedno z Jankiných srdcových miest – dom spisovateľa Vincenta Šikulu. „Do toho miesta som sa zamilovala už, keď som ho zbadala na fotkách a naživo je ešte krajšie. Točili sme dva dni tak, aby sme zachytili západ slnka a práve ten dal napokon videoklipu jedinečnú atmosféru pokoja. Námet piesne je jednoduchý, každý máme v živote situácie, keď sa musíme rozhodnúť ako ďalej. Niektorým však chýba rodinné zázemie a podpora blízkych a práve to je hlavnou myšlienkou piesne: byť nablízku tým, ktorí sú v ťažkej životnej situácii a práve potrebujú našu pomoc,“ dodáva Janais.

Termíny najbližších koncertov Janais kapelou:
13.10. Bratislava – Krst knihy Miriam Kalisovej – Martinus
22.10. Ivanka pri Dunaji – Park kultúry a oddychu INSPIRO
30.10. Trnava – Synagóga Café

Zdroj: SOUL FOR SHOW