Jananas pálí Malorážkou – Nový klip a singl předznamenávají podzimní albovou novinku.

Prý nikdy nikam nepřijeli včas a všechno jim dlouho trvá. Možná i proto se na novou řadovku skupiny Jananas čeká už skoro šest let. Teď to ale podle všeho vypadá, že se konečně začíná blýskat na lepší časy. Naznačuje to nový singl a klip Malorážka, který předznamenává albovou novinku, jež vyjde v září u Supraphonu.

„Tahle píseň k nám nejvíc promlouvá, máme k ní silný vztah. I když vznikla tak před třemi lety, je stále víc aktuální. Žijeme v atmosféře strachu. Ze všech stran se na nás valí informace o tom, kdo nebo co všechno nás může ohrozit nebo zabít. Člověk se úplně bojí být. Hodně lidí v takové atmosféře hledá jednoduchá řešení. Chtějí, aby jim někdo říkal, co mají dělat. Ideální podhoubí pro extrémy a zlo všeho druhu. Tahle píseň je smutek člověka, který tohle všechno ví a nejraději by si od toho aspoň na malou chvíli odpočinul. Člověka, který si někdy přeje ‚bejt blbej‘, aby ho tenhle svět nebolel,“ vysvětluje kapela, proč coby první ochutnávku z chystaného alba vybrala právě Malorážku.

Jednoduchý, ale o to silnější klip pro Jananas natočil režisér Jan Látal ze studia Družina, který si „rád zahrává s ohněm“. Během natáčení v ruinách stavení v pražském Prokopském údolí měl sice hořet především papír, nicméně nakonec došlo i na režisérovu nohavici a obočí i řasy jeho asistenta.

Jananas_foto_David_Konečný_1_mail

„Nemilosrdně jsme vzali, co nám z tisku přišlo v ten den pod ruku. Nebylo potřeba moc vybírat, novináři nám to značně zjednodušili. Vzali jsme i knihy plné dogmat a tezí, jejichž platnost často shoří snadněji než křídový papír, na kterém jsou vytištěny. A spálili jsme to všechno. Oheň byl spravedlivý. Shořely náboženské příručky i budovatelské písně, konec světa i lety do vesmíru, Halík i Ortel, Zeman i Hitler, a i ten Goebbels, který sám knihy pálil. I když ten tedy hořel dost neochotně,“ komentují Jananas svůj výběr materiálu na podpal.

Čtyřčlenná kapela, kterou tvoří zpěvačka Jana Infeldová, kytarista Jan Vávra, baskytarista Jaromír Fulnek a bubeník Jan ‚Chili‘ Chalupa, je mezi svými fanoušky dobře známá chytrým humorem a jemnou podvratností. Dokazuje to ostatně i odpověď na otázku, proč si k vydání nového alba vybrali právě Supraphon: „Podle nás Supraphonu chybí interpret, který by spojoval ty nejlepší kvality Lucie Bílé, Lenky Dusilové, Pavla Šporcla i Felixe Holzmanna dohromady. Jsme jejich katalog v kostce.“

Jananas_foto_David_Konečný_2_mail

Na to, zda to Jananas myslí opravdu vážně nebo si z nás jen dělají šoufky, si budeme muset počkat až do září.

Zdroj: SUPRAPHON a.s.