Jaromír 99, Jaroslav Rudiš a Kafka Band pozývajú do nemeckým Brém na Kafkov zámok!

Spisovatel Jaroslav Rudiš společně s německým režisérem Alexandrem Riemenschneiderem a hudební skupinou Kafka Band včele s Jaromírem 99 adaptovali román ZÁMEK pro divadlo v severoněmeckých Brémách. Premiéra bude ve velkém sále divadla v neděli 20. září 2015. Divadlo touto hrou zahajuje novou sezonu.

„Bylo pozdě večer, když K. přišel.“ — těmito slovy otevírá spisovatel Franz Kafka svůj nedokončený román Zámek. Zeměměřič K. v něm přichází do zasněžené vesnice, která leží ve stínu nedostupného zámku, jenž svou tajemností vzbuzuje touhu dát se do jeho služeb. Je promrzlý a po dlouhé cestě unavený. Nikdo ho nevítá. Nikdo ho tu nechce. Přichází jako cizinec a cizincem zůstane.

Kafka-Band_foto_Christian-P.-Schmieder

„Naše inscenace je horečnatý hudebně-divadelní příběh o vyčerpání, boji se sněhem a nedorozuměním. A také o uprchlictví – zeměměřič K. je cizinec, který se na každém kroku setkává s překážkami, které mu brání začlenit se do nové společnosti. ,Co jste vy? Nejste ze zámku, nejste z vesnice, nejste nic – ale bohužel něco přece jen jste: cizinec, který sem nepatří a všude se plete do cesty‘, takové reakce, které K. od obyvatel vesnice slyší, nám v současné době znějí bohužel nepříjemně aktuálně,“ říká spisovatel Jaroslav Rudiš.

Foto_Jorg_Landsberg_Theater_Bremen 1

Inscenace vychází z hudby skupiny Kafka Band, která v roce 2014 vydala u Supraphonu soundtrack ke komiksové adaptaci ZÁMKU od Jaromíra 99 a amerického scenáristy Davida Z. Mairowitze, která česky vyšla v nakladatelství Labyrint. Výtvarník Jaromír 99, který s Rudišem vytvořil úspěšný komiks ALOIS NEBEL, nakreslil pro brémskou inscenaci nové ilustrace.

„Původně jsme mysleli, že s Kafka Bandem odehrajeme jen dva malé koncerty, ale najednou nám začala přicházet spousta nabídek, hlavně z Německa. A tak jsme dostali i do Brém, kde jsme vloni na podzim vystoupili na literárním festivalu Globale. Koncert se odehrál v divadle a hned po něm se zrodil nápad na divadelní inscenaci,“ upřesňuje Jaromír 99.

SU 6241-2

Zdroj: SUPRAPHON a. s.