Jazz, pop-funk, psychobilly a hip-hop na jarnom demovnicovom koncerte.

Projekt Demovnica_FM hlási jarnú úrodu v podobe štyroch nových kapiel, ktoré stoja za vypočutie/pozretie. V stredu 19. apríla sa naživo predstavia na pódiu v Nu Spirit Clube Jay Delver, Headmovers, New Village Gang a Tusté Baletky. Vstup na koncerty je voľný. Akcia začína o 20:00.

Jay Delver

Mladá česko-slovenská formácia vystupujúca pod menom Jay Delver predstaví svoj farebný mix funku, popu a jazzu. Tento kvintet z Brna vydal takmer po roku a pól od svojho prvého trojskladbového “EP 2015” nový singel zvaný 6th Avenue Groove. „Svieži klavírny riff, lyrický songwriting 70. rokov, rytmické beaty, groovujúca basgitara, jemná no zároveň rázna sólová gitara, melodický saxofón, prepracované vokály,“ takto popísali svoju novú skladbu členovia kapely.

Príbeh skladby podľa ich slov sleduje osud mladého chudobného tanečníka, ktorý napriek nevôli svojich rodičov, ktorí ho tlačia do štúdia a práce, chodí počas voľných večerov tancovať na 6th Avenue. „Song je o tom, ako má každý z nás nejaký sen, ktorý si chceme plniť. Rodičia predstavujú v príbehu akýsi nátlak spoločnosti, zatiaľ čo 6th Avenue je práve onen priestor, kde žijeme bez starostí, plníme si svoje sny a robíme to, v čom sme dobrí,“ poznamenali chalani z Jay Delver. Kapela aktuálne aktívne koncertuje v Čechách a na Slovensku, pripravuje sa na hrania na viacerých letných festivaloch a finišuje s prípravou materiálu na debutové CD.

Headmovers

Headmovers spájajú vo svojej hudbe jazz, funk, r´n´b a soul. Hrajú v zložení Dominika Zdražilová (spev), Tomáš Regina (klávesy), Andrej Krippel (gitara, spev), David Sasai (basgitara) a Filip Regina (bicie). „Našim cieľom je predovšetkým dokázať ľudí uvoľniť hudbou,“ vyjadrili sa. Kapela sa začala formovať v júli roka 2014 a v novembri sa ako novovzniknutý projekt zúčastnila prestížnej súťaže Nové tváre slovenského jazzu, kde bola odmenená cenou odbornej poroty.

Po súťaži sa kapela zamerala na živé vystúpenia, ktoré majú podľa ich slov len pozitívne ohlasy. Vôbec prvý verejný koncert odohrala kapela v bratislavskom Cue-Bare. Koniec roka 2015 úspešne zakončila koncertom v RTVS v rámci 18-dňového festivalu Vianočné trhy POD PYRAMÍDOU 2015. V januári 2017 vydali svoje debutové CD s názvom Move Ahead, ktoré im produkoval známy slovenský hudobník Eugen Vizváry.

Tusté baletky

Šesťčlennú zostavu Tusté baletky tvoria Professor Peters (bicie), Sergio Bajez (basgitara), Branislav Inžinier (gitara, vokál), Ivan Kostra (rap), Jeronimó Corrida (trúbka, vokály) a Maurício Santos (saxofón). „Formácia s gumenými bicími, požičanou basou, predanou gitarou a vlastným mikrofónom spája rap s rockom, latinom, cirkusom a zásadne debilným spevom. Je to hudba, ktorá napriek tematickému hnusu a vulgarizmom prináša otvorenú myseľ, reálne názory, nereálne predstavy a predovšetkým zábavu pre všetkých, od hmyzu po ľudí,“ takto vtipne popisujú svoju kapelu členovia z Tusté baletky.

Kapela je na scéne od leta 2013. Nedávno nahrala prvé dve skladby z pripravovaného albumu, hymnická folk-funková skladba Mesto Snú sa čoskoro dočká aj videoklipu. Samotný album vyjde až budúci rok, čakanie naň však vraj spríjemní minimálne jeden ďalší singel. Ich koncertnú šou nazvaliKabaret Podivných Tancú“. Popisujú ho vraj  horúce tanečné rytmy, klasické hip-hopové beaty, chytľavá melodická basa podporenúá temperamentnou rytmickou gitarou, strhujúce texty prezentované vo forme rapu. Dychová sekcia dodáva podľa ich slov zvuku punc zábavnej pohrebnej kapely európskeho formátu.

New Village Gang

Trojica z Novej Dedinky pri Senci hrá zmes psychobilly, rock´n´rollu a punk-rocku. Kapela vznikla začiatkom roku 2009, na začiatku tvorili najmä cover rockabilly skladby. V súčasnosti tvoria kapelu súrodenci Laco (gitara/spev) a Andy (kontrabass/spev), tempo na bicie udáva Maťo.

Hrajú autorské  psychabilly piesne. Na konte majú CD Bloody Valnetine a singel Lonesome Rider. „Aktuálne dokončujeme materiál na nový album, ktorý by sme chceli ešte v tomto roku nahrať, okrem toho sa snažíme čím viac hrať a dostať sa čo najviac do povedomia ľudí,“ prezradili o svojich plánoch. 

Zdroj: Regina Annušová, Rádio_FM