Jean-Michel Jarre – Electronica World Tour – Report!

V stredu 9. 11. 2016 sa na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu konal koncert majstra elektronickej hudby, ktorý nám predstavil známy francúzsky producent Jean-Michel Jarre. Ten sa po viac ako šiestich rokoch vrátil na Slovensko, tentokrát v rámci svojho svetového turné k jeho novému albumu Electronica, ktorý našim návštevníkom odprezentoval prostredníctvom fenomenálnej audio-vizuálnej show.

Okrem naozaj poriadne technicky vybaveného pódia si so sebou 68 ročný hudobník Jean-Michel Jarre (ktorý na svoj vek rozhodne nevyzerá) priviezol aj svojho warm-up DJa. Ten publikum decentne pripravil na samotný koncert. Samotný stage bol zaplnený rôznymi nástrojmi (na gitare si neskôr zahral aj sám Jarre), elektronickými zariadeniami a nechýbala tu aj pohyblivá veľkoplošná LED obrazovka spolu s množstvom rôznych svetelných a taktiež laserových efektov.

jarre_2016_credit_jan_vlk_dreamwolf_01

Na pódiu mu v úzadí hudobne vypomáhali aj dvaja kolegovia Claude Samard a Stephane Gervais. Je priam až neuveriteľné, že prvotný Jarreho album píše svoju históriu neuveriteľných 40 rokov dozadu. Vtedy sa zrodil aj jeden z prvých pilierov elektronickej hudby a to obľúbená skladba Oxygene. Keďže som Jarreho prvotné vystúpenie v Bratislave pred vyše 6 rokmi bohužiaľ zmeškal, teraz som si jeho prepracovanejší koncert v priestoroch Zimného štadióna už nemohol nechať ujsť. J. M. Jarre návštevníkom sľuboval, že na koncerte predstaví prelom vo vnímaní vizuálneho umenia a digitálnych technológií v spojení s hudobnou produkciou v rámci svojho dvojdielneho albumu Electronica.

jarre_2016_credit_jan_vlk_dreamwolf_02

Toto všetko skutočne aj dodržal a môžem skonštatovať, že dokonca predčil moje očakávania. Prvé tóny samotnej show začali sprevádzať megalomanské basy, kedy sa dalo tušiť, že nás čaká skutočný zážitok. Zvuková aparatúra znela naozaj fantasticky a to i napriek tomu, že som sedel na bočnej tribúne popri hlavnom pódiu. Keď sa následne začali odsúvať LED obrazovky, Jean-Michel Jarre sa zjavil na pódiu uprostred a plne to odštartoval svojou prvou skladbou The Heart Of Noise, Part 1.

jarre_2016_credit_jan_vlk_dreamwolf_03

Nasledovali skladby ako The Heart of Noise, Part 2, Automatic (Part 2), Oxygene 2, Circus, Web Spinner, kedy už aj svetelná show slušne vygradovala. Mňa osobne si najviac získala nasledujúca skladba Exit, ku ktorej bola špičkovo a naozaj veľmi dynamicky zosynchronizovaná vizualizácia na LED stenách a chvíľami som sa cítil ako na kvalitnej trance párty. Jarre by hravo dokázal zatieniť mnoho súčasných producentov, resp. DJov v rámci elektronickej tanečnej hudby. Priebežne som pozoroval, že mnoho ľudí naokolo už pomaly, ale isto dvíhalo, čo nedokázali pri kvalitnom tempe hudby obsedieť a najradšej by skákali do rytmu. Mnohí ostatní si podupkávali nohami alebo pokyvkávali hlavami.

jarre_2016_credit_jan_vlk_dreamwolf_04

Približne v polovici koncertu Jarre vyzval fanúšikov, aby nesedeli a išli sa spoločne zabaviť a zatancovať si priamo pod pódium. Približne stovka návštevníkov sa nenechala dlho prehovárať a nasledujúce skladby pretancovali v tesnej blízkosti Jarreho vedľa pódia. Priebežne nechýbala naozaj pompézna laser show spolu so špecifickými vizualizáciami k jednotlivým skladbám, ktoré mnohé vytvárali akoby 3D efekt a to aj vďaka kombináciám rôzne nastavených posuvných LED stien.

jarre_2016_credit_jan_vlk_dreamwolf_05

Napokon odzneli skladby ako Equinoxe 7, Zero Gravity, Souvenir de Chine, Immortals, Brick England, The Architect, Oxygene 4, Equinoxe 4, Glory či The Time Machine (Laser Harp ver.). Počas poslednej zmieňovanej skladby už z podlahy pódia svietili laserové lúče smerom k stropu štadióna a Jarre tak hral na jednotlivé laserové lúče v rukavičkách do rytmu samotných tónov a melódie. Celé  vystúpenie bolo viacmenej prierezom posledného Jarreho dvojalbumu Electronica a ten je plný rôznych rôznorodých spoluprác s viacerými hudobníkmi.

jarre_2016_credit_jan_vlk_dreamwolf_06

Počas toho ako jednotlivé skladby odznievali, Jarre niektoré z nich aj vopred uviedol, resp. povedal zopár slov o ich vzniku prípadne o spolupráci s niektorým z hudobníkov. Na svojich skladbách spolupracoval s hudobníkmi ako sú Gesaffelstein, Pet Shop Boys, M83, John Carpenter, Primal Scream , Hans Zimmer, Peaches, Laurie Anderson či Armin van Buuren. Na základe týchto spoluprác je možné počuť v rámci jeho albumu širokú variabilitu jednotlivých skladieb, kde niektoré pôsobia viac melancholicky, iné zase temne prípadne na premýšľanie, ďalšie sú zase prudko energické až euforické. A ako by to bolo, keby samotný otec elektronickej hudby nedal nejaký ten prídavok na záver koncertu.

jarre_2016_credit_jan_vlk_dreamwolf_07

Prídavky nechýbali dokonca až 3 a to v podobe skladieb Oxygene 17, Stardust (na ktorom spolupracoval so známym trance producentom a DJom Armin van Buurenom) a pred úplne poslednou skladbou vyzval publikum, či vedia rozsvietiť svoje mobilné telefóny a mávať s nimi nad hlavou. V tom už Jarre odštartoval svoj posledný prídavok, skladbu Fourth Rendez-Vous, počas ktorej doslova žiaril celý štadión od svetielok jednotlivých mobilov ľudí. Naozaj doslova epický moment a nezabudnuteľný zážitok.

jarre_2016_credit_jan_vlk_dreamwolf_08

Jarre sa obecenstvu veľmi pekne poďakoval, dokonca aj po slovensky „ďakujem“ a prezradil, že možno už budúci rok by sa u nás ukázal opäť. Ja by som to samozrejme veľmi privítal, pretože tento koncert bol skutočne fantastický a každý nadšenec elektronickej hudby a rovnako vizuálnej show si v ňom musel prísť na svoje. Jarre záverom prezradil, že spomedzi všetkých jeho koncertných vystúpení v rámci Electronica World Tour práve publikum v Bratislave patrilo medzi to najživšie a najemotívnejšie a práve preto by sa sem ešte veľmi rád vrátil. My budeme rozhodne veľmi radi, keď tento elektronický mág na Slovensko v dohľadnej dobe opäť zavíta.

Set list Jean-Michel Jarre – Electronica World Tour – Europe 2016 – Bratislava Slovakia 9.11.2016:
1.     HEART OF NOISE
2.     AUTOMATIC
3.     OXYGENE 2
4.     CIRCUS
5.     WEB SPINNER
6.     EXIT
7.     EQUINOXE 7
8.     CONQUISTADOR  + Guitar
9.     OXYGENE 8
10.    ZERO GRAVITY
11.    SOUVENIR DE CHINE
12.    IMMORTALS  + iPad
13.    BRICK ENGLAND  + Portable Korg
14.    THE ARCHITECT
15.    OXYGENE 4
16.    EQUINOXE 4
17.    GLORY
18.    TIME MACHINE + Laser Harp
———————————————
19.   OXYGENE 17
20.   STARDUST

Napísal: Ivo Ninja
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf