Jeden svet 2016 – hostia, ktorých sa oplatí stretnúť!

17. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet (od 13. do 18. októbra v Bratislave) zameraný na filmy s globálnou tematikou, ako sú ľudské práva, životné prostredie, migrácia či udržateľná spotreba, ale napríklad aj geopolitické otázky dneška, privíta viacero zaujímavých zahraničných hostí, režisérov, filmárov a odborníkov, ktorých stojí za to stretnúť. Či už pri premietaní ich filmov, alebo na niektorej z palety diskusií na rôzne aktuálne spoločenské témy.

Práve jednu takú aktuálnu tému nám na festivale predstaví izraelsko-holandský dokumentarista Benny Brunner. Tento režisér a scenárista známy svoji politicky angažovanými filmami na festivale uvedie svoj najnovší film Model pána starostu. Snímka zobrazuje príbeh jednej maďarskej obce s ultranacionalistickým starostom, čoby symptóm krízy demokracie v strednej Európe. S režisérom sa budú môcť diváci a novinári stretnúť na diskusii spojenej s predstavením tohto filmu, v piatok 14.10. o 18:15 v Kino Film Europe.

Ďalšou inšpiratívnou hostkou je oceňovaná režisérka Nathalie Borgers, ktorá sa narodila v Belgicku, časť života prežila v Kalifornii a dnes žije medzi Belgickom, Rakúskom a  Francúzskom. Vo svojej tvorbe sa venovala napríklad osudom novinárov počas balkánskych vojen, otázkam o “americkom sne”, či bulváru v Rakúsku. Na festivale osobne predstaví jej najnovší film Honba na Haidera, ktorý hľadá odpoveď na otázku, kto bol v skutočnosti Jorg Haider, rakúsky nacionalistický politik, ktorý svojho času otriasol Európou. S režisérkou sa budú môcť diváci a novinári stretnúť na diskusii spojenej s predstavením tohto filmu v sobotu 15.10. o 18:00 v kine Mladosť.

K aktuálnej téme ruskej propagandy, ktorá sa šíri Európou, budú mať návštevníkom festivalu Jeden svet čo povedať aj dvaja hostia z Českej republiky. Veronika Víchová z programu Kremlin Watch sa zameriava na problematiku informačnej vojny a dezinformačné projekty na českej scéne, Ondřej Soukup je niekdajší moskovský dopisovateľ českých Hospodárskych novín, dnes novinár špecializujúci sa na postsovietsky priestor. Diváci a novinári ich budú môcť stretnúť na diskusii spojenej s premietaním filmu v piatok 14.10. o 19:00 v kine Mladosť.

Spoločne v jednej diskusii vystúpia aj ďalší traja hostia spoza rieky Morava. Všetkých ich okrem štátnej príslušnosti spája aj záujem o otázky politickej komunikácie, ktorá sa v poslednej dobe mení z mnohostranného komunikačného procesu na jednosmerný proces politického marketingu, “predávania politiky”. V diskusii na túto tému sa predstaví Jan Křeček, teoretik politickej komunikácie z Univerzity Karlovej v Prahe, analytička Linda Kožušníková z Institutu politického marketingu a napokon novinár Luboš Palata z českého denníku MF Dnes. Hostí budú môcť diváci aj novinári stretnúť na diskusii spojenej s premietaním filmu v pondelok 17.10. o 19:00 v KC Dunaj.

A napokon paletu zahraničných hostí uzatvára Petr Lupač z Univerzity Karlovej, sociológ nových médií, ktorý sa spolu s ďalšími hosťami v diskusii pokúsi nájsť odpoveď na otázku, čím to je, že sa dnes tak jednoducho šíria manipulácie a hoaxy, či je to charakterom meniaceho mediálneho sveta alebo je to skrátka v nás. Petr Lupač sa, celkom príznačne, do diskusie zapojí prostredníctvom telemostu. Vidieť a počuť ho budete môcť spolu s ďalšími hosťami na diskusii v utorok 18.10. o 19:30 v KC Dunaj.

Festival ponúka program na piatich miestach – v kinách Mladosť a Kino Film Europe, na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU, v KC Dunaj a v Open Gallery.

Viac informácií o programe, slovenských aj medzinárodných hosťoch, ako aj vizuál na stiahnutie či informácie o akreditáciách, nájdete na stránke www.jedensvet.sk.

jedensvet2016-poster

Zdroj: Festival Jeden svet