Jelly Belly – Über Alles (EP)!

Keď trojici JELLY BELLY vyšlo pred niečo viac ako rokom debutové EP Deaf Till 30 (Deadred / Starcastic 2011), ani sami asi nepredpokladali, aký pozitívny ohlas ich prvopočin vzbudí u časti hudobnej kritiky, najmä v susednej Českej republike.

Štvorskladbová sonicko-psychedelická pocta nielen košickému hokeju, ktorému JELLY BELLY oddane fandia, bola dokonca pasovaná na debut či objav roku.

„Shoegaze. Ano, zní to archaicky. Sen: pravidelný sonický příboj. Ohromující, zvonivá čistota kytar v souladném protikladu rozechvělých bustrů. Hodně nahlas, prosím. Jsou z Košíc, hrají shoegaze/psychedelic a desky by měli vydávat častěji.” napísal napr. Maxim v recenzii v magazíne Full Moon. Maximovo želanie sa teraz plní…

Indie/shogaze/psychorebeli z Východného pobrežia vedú svoju osobnú sonickú vojnu namierenú proti svetu ešte s väčšou vervou a nasadením. Nová zbraň EP Über Alles je v mnohých ohľadoch temnejšia a surovejšia ako ich debut, ktorý sa v porovnaní so svojim nasledovníkom javí ako príjemná populárna hudba. JELLY BELLY do nahrávok premietli všetku svoju zlosť, vášeň a frustrácie (napr. aj tú z finálovej prehry Vežet Košice v boji o majstrovský hokejový titul 2012), vložili do nich svoje peniaze, energiu a životy… Über Alles nie je skutočne žiadna zábava.

NYC / MCA, Tobruk, Vegas, Dublin, Berlin. Päť skladieb je možné interpretovať ako soundtrack nikdy nenavštívených miest, je možné ich interpretovať ako mapu miest kľúčových konfliktov, ktoré sa mohli udiať v skutočnosti, alebo ktoré sa mohli udiať len v mysliach. Úvodný track je venovaný Adamovi Yauchovi z Beastie Boys.

O nahrávanie a mixovanie Über Alles sa postarali opäť Matúš Homola a Karol Mikloš vo svojom štúdiu Men at Sound, mastering si vzal na starosť Anders Peterson zo štokholmského štúdia Ghost Sound Mastering & Post. Obal je upravenou reprodukciou obrazu Utopia maliara Jána Vasilka a zodpovednosť za vizuály JELLY BELLY na seba vzali grafický dizajnér Jozef Tušan a fotograf Slavomír Stankovič.

Album vychádza vo formátoch MP3 320 kbps a FLAC voľne na stiahnutie z webov kapely a československého twin-labelu Deadred Records a Starcastic Records ako aj 12-palcový vinyl, dostupný v e-obchodoch oboch vydavateľstiev. Vydanie EP Über Alles bolo umožnené aj vďaka podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

JELLY BELLY Bio: Košické trio JELLY BELLY sami seba označujú za „psycho-indie-shoegaze“ kapelu, ktorá sa s osobitou invenciou a mierou reflexie ohliada za 90. rokmi v hudbe. Ich sonické experimenty, nepredvídateľné skladbové štruktúry, psychadelický post-rockový opar nad zasnenými gitarovými plochami a spev jemne utopený v nánosoch hluku z nich robí jednu z najosobitejších hudobných zoskupení na slovenskej scéne. Bez rozpakov priznávajú svoje hudobné idoly Sonic Youth, My Bloody Valentine alebo trebárs Working For A Nuclear Free City, rovnako ako svoju oddanosť (nielen) košickému hokeju a „Vežet“. Tú vyjadrili naplno na svojom debutovom EP Deaf Till 30 (2011, Deadred / Starcastic Records), ktoré zaujalo a príjemne prekvapilo aj hudobných kritikov. Štylizovaná hokejka z obalu vinylovej EP platne, autorom ktorej je slovenský výtvarník Ján Vasilko (laureát Ceny Oskara Čepána), sa stala poznávacím symbolom týchto hudobných exotov. Za posledné dva roky kapela obišla koncertne množstvo klubov a festivalov na Slovensku aj v zahraničí a stihla sa už predstaviť aj domácemu publiku na poslednej jesennej i letnej Pohode.

JELLY BELLY – ÜBER ALLES (EP)
5 skladieb, 21:23 min.
free MP3 320kbps / FLAC download, 12-palcový vinyl
Deadred / Starcastic Records 2012
DR-020 / STC-035
vychádza: 1. 9. 2012

zoznam skladieb:
1. NYC / MCA
2. Tobruk
3. Vegas
4. Dublin
5. Berlin

jlybly.bandcamp.com / jlybly.tumblr.com / fb.me/jlybly / twitter.com/jlybly
www.deadred.sk / www.starcasticrecords.cz

Zdroj: Deadred Records*