Jiná kultura 2016 – Ostrava

Město Ostrava je již druhou sezónu – kromě obvyklých hudebních scén – reprezentováno novou uměleckou platformou s názvem Jiná kultura. Jejím cílem je vrátit hudbu do pomyslného centra Ostravy, proto využívá reprezentativní prostory bývalého kina Vesmír, které je znamenitě akusticky disponováno. Jiná kultura přichází v nové sezóně s programem, který vyplňuje bílá místa na mapě ostravské hudební kultury. 15. října do Ostravy zavítá světová hudební celebrita Alexander Rybak. Norský zpěvák, houslista, skladatel a herec zvítězil v roce 2009 v evropské soutěži Eurovize s rekordním ziskem bodů. Jeho alba Fairytale (Pohádka) a No Boundaries získaly nadšené ohlasy kritiky i veřejnosti. Rybak dokáže hitovým potenciálem svých písní, které nikdy nerezignovaly na poctivé písničkářství oslovit široké spektrum posluchačů.

Klasicky zaměřenému publiku se představí mezzosopranistka zvučného jména Dagmar Pecková. Legendární představitelka Carmen, za níž obdržela v roce 2009 cenu Thálie, vydala v loňském roce pozoruhodné album Hříšnice. Skvěle dramaturgicky koncipovaná nahrávka obsahuje árie „hříšných“ hrdinek jako jsou Elektra (Richard Strauss), Dalila (Camille Saint-Saens), Médea (Luigi Cherubini) či Salome (Richard Strauss). O pěveckém umění Dagmar Peckové se mohou Ostravané přesvědčit 22. října.

peckova_web

Největší český rockový hlas, nejcharismatičtější úsměv, jedinečný hlasový rozsah. To jsou atributy, které beze zbytku splňuje zpěvák Kamil Střihavka. Nezapomenutelný představitel Ježíše z Webberova muzikálu Jesus Christ Superstar se vrací do Ostravy se svou kapelou Leaders, tentokrát v netradičním zvukovém hávu. Akustický koncert, v němž Střihavka připomene své největší hity jako je například nestárnoucí song Země vzdálená, se uskuteční 25. listopadu.

strihavka_monitor

Humorista Ivan Mládek a jeho Banjo Band slaví v letošním roce kulatiny. Už padesát let se tento nepřehlédnutelný šprýmař, zpěvák a frontman objevuje s trvalým úspěchem na koncertních, divadelních a televizních scénách a dokáže pobavit všechny generace svým jedinečně servírovaným humorem, který se nezdráhá být lascivní a ve vhodném momentě šokovat příhodně situovanou vulgaritou. Ivan Mládek a Banjo Band zahraje v Ostravě 9. prosince.

mladekgalerie

Jazzoví fanoušci se už nyní mohou těšit na mezinárodně uznávaného kytaristu, producenta a dýdžeje Nicolu Conte. Italský hudebník proslul jako mistr hudebních fúzí a převleků. Dokáže jedinečně spojit latinsko-americké hudební postupy s jazzem, přimíchat trochu elektroniky a celé to okořenit šťavnatým hlasem Stefanie Dipierro. Conteho hudba je minimalisticky sevřená, nebojí se jednoduché písničkové formy, která dokáže strhnout svou upřímností, za níž se skrývá inovativní reflexe napříč širokým spektrem hudebních žánrů. Renomovaný italský jazzman Nicola Conte vystoupí se svým combem v Ostravě 29. dubna 2017.

conte

Jiná kultura kromě rozmanité koncertní řady představuje rovněž objevnou dramaturgickou linku přednášek a komorních akcí, jimž dominuje výstava dobových fotografií legendární Jazzové sekce. Jiná kultura se stává důležitou ostravskou hudební platformou, která je schopna pozvat do Ostravy světové hudební celebrity a nabídnout důstojné koncertní prostory širšímu spektru publika. Programová řada letošní sezóny je atraktivní a její výsledky lze vyhlížet s velkým očekáváním.

jina_kultura_800x500_na_vysku_jk_a-1

Zdroj: Jiná kultura, z.s.