Juraj Lehotský opäť zaujal prestížny festival v Toronte, uvedie jeho nový film NINA.

Jeden z najdôležitejších filmových podujatí sveta, Medzinárodný filmový festival v Toronte, uviedol už debutový hraný film Juraja Lehotského. Teraz pozval oceňovaného slovenského režiséra na svoju pôdu po druhý raz a zaradil do oficiálneho výberu jeho novú snímku NINA, ktorá sa ako jediný slovenský reprezentant predstaví v sekcii Súčasná svetová kinematografia. Juraj Lehotský je tak jediným slovenským režisérom, ktorého prvý aj druhý film uviedol v programe jeden zo štyroch najväčších festivaloch sveta.

Film NINA je citlivým ponorom do detského myslenia, konfrontovaný so svetom dospelých v momentoch, keď rodina zažíva rozvod a dieťa sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov. V severoamerickej premiére ho osobne uvedie Juraj Lehotský 10. septembra 2017 na 42. ročníku MFF v Toronte. Svetovú premiéru absolvovala snímka na pôde 52. MFF v Karlových Varoch.

Do slovenských kín sa dostane už od 21. septembra 2017 v distribúcii spoločnosti Film Europe Media Company.

„Uvedenie na jednom z najvýznamnejších festivalov na severoamerickom kontinente je skutočnou poctou a sme nesmierne vďační selektorom Dimitrimu Eipidesovi a Andreiovi Tanasescu za ich neuveriteľnú podporu a dôveru, ktorou obdarúvajú hranú tvorbu Juraja Lehotského, keďže štyri roky po uvedení filmu Zázrak, venovali priestor aj Nine,“ povedali producenti filmu NINA, Ivan Ostrochovský a Katarína Tomková z Punchart films.

„Film rozpráva o veľmi silnom a aktuálnom probléme dnešnej spoločnosti. Je to príbeh, v ktorom hovoríme o dôležitosti zachovania zdravých vzťahov medzi rodičmi a ich dieťaťom v krízovom období rozpadu rodiny. Nechceli sme moralizovať, nechceli sme ani kriminalizovať rozvod. Chceli sme len ukázať, ako veľmi je pre život dieťaťa dôležitá rodina. A tiež, ako to môže dopadnúť, ak sa nám, dospelým, tým, ktorí majú byť pre dieťa bezpečným prístavom, vymknú veci spod kontroly,“ vysvetlil Juraj Lehotský.

„Som úprimne rád, že do sveta prinášame slovenský film s dôležitou celospoločenskou témou. Veľmi ma zaujíma, ako prijmú náš pohľad ľudia mimo Európy, napríklad v Kanade a v USA,“ dodal.

Vďaka uvedeniu filmu na prestížnom festivale v Toronte by mohol film osloviť a zaujať kanadskú či americkú distribúciu. „Verím, že by bolo veľmi užitočné, aby film videli ľudia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničných kinách.  Považujem za dôležité otvoriť túto tému, a dúfam, že vďaka nášmu novému filmu dokážeme pomôcť aspoň jednému “stratenému“ dieťaťu, možno s podobným osudom ako naša filmová Nina,“ uzavrel Juraj Lehotský, ktorý snímku napísal spolu so scenáristom Marekom Leščákom. 

V hlavnej postave otca sa predstaví herec Robert Roth, ktorého divák v takejto polohe ešte vo filme či v divadle nemohol vidieť, veľký filmový debut v roli matky odohrala režisérka a choreografka Petra Fornayová, komplikovanú rolu hlavnej hrdinky Niny hrá Bibiana Nováková, ktorú režisér objavil na kastingu.

ZVEREJNENÉ NA OFICIÁLNEJ STRÁNKE MFF TORONTO
https://www.tiff.net/tiff/film.html?v=nina

NINA hneď po svetovej premiére na á-čkovom festivale v Karlových Varoch zaujala zahraničný trh a v medzinárodnom filmovom prostredí ju bude reprezentovať francúzska spoločnosť Alpha Violet. Filmu bude poskytovať festivalový servis a bude jeho medzinárodným predajcom. V katalógu spoločnosti sa nachádzajú filmy ako napr. medzinárodne úspešný ukrajinský film Kmeň, ocenený Grand Prix  na MFF Cannes a distribuovaný aj na Slovensku.

ZVEREJNENÉ NA OFICÁLNEJ STRÁNKE Alpha Violet
https://www.alphaviolet.com/nina/

www.ninafilm.com
www.facebook.com/ninafilmsk

Zdroj: TS