Jurský Svet – utekajte, zem sa trasie, prichádza Indominus Rex drviaci komerčné rekordy!

Vízia úžasného dinosaurieho parku Johna Hammonda padla až na samé dno aby sa po dlhšej prestávke vznešene schopila a opäť prosperovala. Na ničom sa opäť nešetrilo a bezpečnosť je vyšperkovaná k dokonalosti aspoň na oko.

Samozrejme že genetické oddelenie pracuje na plné obrátky a neustále špekuluje ako vytvoriť čoraz viac desivejšie dinosaurie príšery aby sa návštevníci parku mali na čom baviť a hlavne desiť. Až sa im to podarí a to tak úspešne, že ostanú všetci na okolo čo riadia park nemilo prekvapený z toho, čo za tvora sa im podarilo stvoriť, počiatočná ľahkovážnosť sa premení na boj o život…

jw8

Filmový rok 2015 mal hneď niekoľko želiezok v ohni, ktoré mali zlomiť miliardovú hranicu v rámci tržieb ale asi len málokto počítal, že tým čo bude lámať túto hranicu a prekonávať vysoké rekordy bude práve po dlhej prestávke prebúdzajúci sa Jurský Svet. Projekt ktorému dal dôveru producent a krstný otec prvých dvoch Jurských Parkov Steven Spielberg a prekvapivo vsadil na neznámeho Colina Trevorrowa. Režiséra, ktorý mal za sebou len jeden menší projekt, dostal veľkú dôveru a na prvý pohľad aj o niečo skromnejší „len“ $150 miliónoví rozpočet, v porovnaní menší než sa investuje do iných očakávaných letných blockbastrov, kde prevažne neklesá suma rozpočtu pod $200 miliónov.

Jurassic World

K tomu tu máme herecké obsadenie postavené na menej známych hviezdach ako Chris Pratt (ten len nedávno zabodoval v Strážcoch Galaxie a už sa pomaly dostáva na momentálnu žiarivosť Robert-a Downey-a Jr.) a taktiež tu máme skoro zabudnutú herečku Bryce Dallas Howard, ktorá mala svoje lepšie obdobie asi tak pred desiatimi rokmi a tieto vybrané herecké proporcie nakoniec stačili k tomu aby ožil Jurský Park v plnej kráse a zaplnil kiná do prasknutia, jediné filmy čo odolávajú sú už len megahity Jamesa Camerona Avatar (2009) a Titanic (1997).

Jurassic World

Takže čo sa týka štvrtého „jurského“ dielu ide až o nečakané prekvapenie aspoň čo sa týka komerčného úspechu, keď film v USA odštartoval z rekordnou víkendovou tržbou $208,806,270!  A to kvalitatívne, či už po príbehovej stránke alebo trikovej nie je o moc ďalej než prvé dva diely od Spielberga. V nich bolo ale výhodou, že sa tu dosť využívali aj prepracované polyfunkčné makety dinosaurov vyrobené v trikovom štúdiu Stana Winstona, ktoré dávali týmto dielom úplne hlbší živelnejší nádych. V novom diely sa prevažne vsádza na digitálne počítačové triky, čo je o poznanie cítiť. Pokiaľ ide o dej, tak v tomto Jurskom svete trvá asi pol hodinku dokiaľ to začne troška zaujímavejšie odsýpať, svoje urobí hlavne nástup postavy krotiteľa Velociraptorov Owena (Chris Pratt), ktorý si dosť kradne pozornosť, narozdiel od rozmaznaních chalanov Zacha a Graya, putujúcich po atrakciách v parku. Tieto dve mladistvé postavy skôr vyznejú otravne pre dej, nestrhnú pozornosť, neobľúbite si ich ale ide o vec názoru. V podstate v každom diely boli medzi hlavnými postavami deti ale prevažne boli tak zafixované v deji aby ho nenarúšali čo bolo plusom, v tomto diely som až taký dobrí pocit z nich nemal.

Jurassic World

Samotný príbeh už v podstate ani nemá čo nové ponúknuť a ide sa v zaužívanej tradícii predchádzajúcich dielov, keď proste niečo nevyjde tak ako má a vzniká jeden problém za druhým a v pätách máte dravé obludy, ktoré musia byť len čoraz väčšie a strašidelnejšie. Pokiaľ ide o bezprostrednú atmosféru a akciu pri naháňačkách, únikoch alebo nejakých tých dino súbojoch, tak ide o dosť slušný zážitok, svoje urobí aj 3D efekt, hudobná doprovodná znelka a téma Jurského parku je len okopírovaná a nemusí vždy pri danej situácii úplne zapasovať-zapadnúť k ponúkaním obrázkom. Takže aj keď nejde o úplne dokonalé dielo s menšími výhradami, tak sa dá povedať že film má svoje plusy a prinesie zážitok, nehovoriac už pre tých mladších nadšencov, ktorý prvý krát stupia do tohto filmového parku.

Jurassic World

Hodnotenie filmu: 80%
Komerčný ohlas Jurský Svet (k 18.10.2015):
Originálny názov: Jurassic World
Rozpočet: $150 miliónov
Otvárací víkend v USA: $208,806,270 (rekordný otvárací víkend)
Tržby v USA: $651,482,016
Tržby mimo USA: $1,014,000,000
Tržby Celosvetovo:  $1,665,482,016 (historicky komerčne 3. najúspešnejší film)

V Slovenských kinách od: 11.06.2015
Na DVD a Blu-ray od: 14.10.2015

01_JP4_poster

pre porovnanie:
Jurský Park (1993) zarobil Celosvetovo: $1,029,153,882 (Rozpočet: $63 miliónov)
Jurský Park: Stratený Svet (1997) zarobil Celosvetovo: $618,638,999 (Rozpočet: $73 miliónov)
Jurský Park 3 (2001) zarobil Celosvetovo: $368,780,809 (Rozpočet: $93 miliónov)
Jurský Svet (2015) zarobil Celosvetovo: $1,665,482,016 (Rozpočet: $150 miliónov)

Napísal: Matúš Gajdošech