K McCartneyho Liverpoolskemu oratóriu sa po 20 rokoch vrátia aj Miroslav Dvorský a Sisa Sklovska!

Práve v týchto chvíľach vrcholia prípravy na obnovenú premiéru Liverpoolskeho oratória Sira Paula McCartneyho. Toto výnimočné dielo legendy populárnej hudby, bývalého člena skupiny Beatles, sa na slovenské koncertné javiská vracia po 20 rokoch.

Na trojici koncertov v Terchovej, Trenčíne a Bratislave ho predvedie Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) pod taktovkou talianskeho dirigenta Waltera Attanasiho spoločne so speváckym zborom Lúčnica pod vedením zbormajsterky Eleny Matušovej. Pridajú sa aj detský spevácky zbor Pressburg Singers (zbormajsterka Janka Rychlá) a sólisti Miriam Garajová, Sisa Lelkes Sklovska v alternácii s Teréziou Kružliakovou, Miroslav Dvorský a Martin Malachovský.

Liverpoolske oratórium bolo prvým McCartneyho exkurzom do končín vážnej hudby, pričom sa voľne inšpiroval svojim vlastným životným príbehom. V postavách Shantyho a Mary Dee sa do istej miery odzrkadľujú životné osudy McCartneyho a jeho nebohej manželky Lindy. Dielo sa stretlo u poslucháčov s obrovským úspechom najmä vďaka svojej melodickosti a otvorenosti a vynikajúcej orchestrácie dirigenta Carla Davisa.

Obdobný úspech zaznamenala aj československá premiéra v roku 1992. „Atmosféra na koncerte bola neuveriteľná – ľudia sa ani nepomestili do sály a takmer vypadávali z dvier,“ spomína na bratislavskú premiéru riaditeľ Lúčnice Marián Turner, vtedajší člen SOSR.

Časť jej aktérov, vrátane Miroslava Dvorského a Sisy Lelkes Sklovskej, sa tak vráti k Liverpoolskemu oratóriu po dvadsiatich rokoch aj pri príležitosti McCartneyho sedemdesiatin. „Je to titul, ktorý je pomerne vzácny. V priestore bývalého Československa odznelo Liverpoolske oratórium len raz a to práve roku 1992 v Bratislave. Sme nesmierne radi, že sa k nemu môžeme po 20 rokoch vrátiť a pomyselne tak zablahoželať Paulovi McCartneymu k jeho sedemdesiatke,“ dodal Turner v relácii Ars Musica na Rádiu Devín.

Na javiskách v troch slovenských mestách sa predstaví bezmála 180 účinkujúcich vrátane vynikajúcich slovenských operných spevákov. Po koncerte v Terchovej vo štvrtok 5. júla o 16.00 hod. bude nasledovať vystúpenie na festivale Bažant Pohoda na trenčianskom letisku v sobotu 7. júla o 11.11 hod. Púť Liverpoolskeho oratória po Slovensku sa zavàši v pondelok 9. júla o 19.30 hod. v Bratislave pod rozhlasovou pyramídou vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Vstupenky v hodnote 15 eur na bratislavský koncert je možné zakúpiť v sídle Umeleckého súboru Lúčnica na Štúrovej 6 v Bratislave. Telefonické rezervácie na čísle: 02/ 204 86 103.

Zdroj: RTVS
Publikoval: Redakcia GREGI.NET