Kalifornský kráľ soulu a jazzu GREGORY PORTER už v stredu prvýkrát na Slovensku!

Slovenská sporiteľňa uvádza ďalší zo série výnimočných koncertov v Starej Tržnici: Jazzový večer „City Sounds“ s hlavnou hviezdou Gregory Porterom a kapelami Talent Transport a Susana Sawoff Trio!

Program koncertov sa začne v Starej tržnici už v stredu 22. apríla o 19.00h.

Vo vzácne dokonalom spojení virtuózneho a melodického, Gregory Porter je žiarivou hviezdou rovnako pre odbornú ako i laickú verejnosť. Charizmatický spevák a skladateľ v neodmysliteľnej „ušatej“ čiapke prichádza po prvý raz na Slovensko, aby obecenstvu priniesol pár hodín čistej hudobnej extázy.

Gregory-Porter_small

Stále relatívne mladý jazzman sa stal senzáciou v rodnej Kalifornii a neskôr aj po celom svete so svojimi precítenými, živými songami na niekoľkých fantastických albumoch.

Ako sám hovorí, jeho hlas pramení z ťažkých životných skúseností, ktoré z neho vyformovali všestranného, výrazného muzikanta s nekonečným množstvom soulu v krvi. Vychovala ho matka spolu s ďalšími ôsmimi súrodencami a bola bezpochyby kľúčovou postavou v jeho ceste za slávou. Keď mu ako pubertiakovi zorganizovala sólový koncert a vytlačila naň stovky lístkov, s plačom ju prosil, aby akciu zrušila. Mama verila v Gregoryho výnimočný talent až do svojej smrti a bola dôležitou hybnou silou i povzbudením, ktoré tak potreboval.

Úspech mu však nepadol do lona len tak. Prežil vážnu chudobu i hlad, sériu zlyhaní v pokusoch budovať kariéru v iných odvetviach, tragicky zlomené srdce, straty blízkych aj zdravotné ťažkosti, ktoré mu prekazili nádejnú budúcnosť vo futbale. Keď nakoniec zakotvil pri hudbe, tá ho nielen vyniesla z temnoty na svetlo, ale aj jeho spevácky prejav je obohatený tvrdými skúškami života. Porter tvrdí, že by to inak ani nešlo. Hovorí, že „cíti“ blues preto, že ho prežil.

Cez spievanie v muzikáloch, aj na Broadway, sa Gregory prepracoval k sólo kariére a ku koncertovaniu so skvelou kapelou, no divadelný background je počuť v jeho hudbe dodnes. Jeho bohatý, zamatový barytón sa rozľahlým priestorom nesie s čistotou a precíznym frázovaním aj bez ozvučenia a jeho arzenál farebných výrazových nuáns je azda nevyčerpateľný. Nebolo teda prekvapením, že v roku 2014 získal Grammy za najlepší vokálny jazzový album.

V rámci večera v Starej tržnici sa tentokrát celkom výnimočne ocitnete na skutočnom mini-festivale: okrem Portera totiž zahrajú aj naši fusion-jazzoví Talent Transport a Susana Sawoff Trio. Susannu prezývajú aj rakúskou Dianou Krall a vystúpi u nás s podporou Rakúskeho kultúrneho fóra.

Po posledných tónoch v Starej tržnici sa môžu milovníci kvalitnej hudby presunúť o pár metrov ďalej na oficiálnu afterpárty do Nu Spirit Club-u, kde sa za gramofóny postaví jazzový fanúšik, moderátor a zberateľ vinylov DJ Kinet, ktorý vám spoza mixu vytvorí ideálnu hudobnú pokoncertnú atmosféru.

Zaručene nás čaká jeden z vrcholných koncertných zážitkov roka.

Už 18. mája pokračujeme v sérii City Sounds s koncertom Lizz Wright, ktorý sa odohrá v Ateliéri Babylon.

Viac info: www.facebook.com/csbratislavawww.citysounds.sk
FB event:  https://www.facebook.com/events/365519300288384/?fref=ts
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/nevent.aspx?id=454&target=3&target=2

Zdroj: Matej Salek