Kandidát – Vyhrá len ten najlepší špekulant.

Politická satira nám priblíži súboj reklamnej agentúry Adama Lamberta(Marek Majeský) o výhru v kampani na post prezidenta. Lambert na svojho kandidáta vsadí úplne všetko, takže pokiaľ by zlyhal nič by mu neostalo, prišiel by na mizinu a tak dva mesiace pred voľbami sa pustí s konkurenciou o súboj kto z koho.

Teraz je na ňom a jeho tíme aby z neznámeho kandidáta Petra Potôna vytvorili nový ideál Slovákov, začína boj o neúprosne utekajúci čas, snaha o vymyslenie účelovej reklamy, o heft ktorý by zatriasol bulvárom, o nájdení akejkoľvek zaujímavej veci ktorá by sa vryla do pamäti voličov…

O filme: Neznámy režisér Jonáš Karásek týmto filmom debutoval a dá sa povedať že úspešne. Za dobrý štart v kinách môže z časti aj veľká kampaň okolo filmu, ktorá sa nakoniec oplatila. Okrem toho že tvorcovia si boli svoj film sami uviesť v niekoľkých väčších mestách v predpremiére, mali sme možnosť po dobu nejakých tých mesiacov v kinách sledovať ukážky k tomuto filmu. Ukážka ktorá privodila rôzne pocity z toho čo nás môže skutočne čakať, dokonca časom už začala troška aj otravovať, keď ju už sledujete pred vytúženým filmom v kine v bloku upútavok po x-krát.

Príbeh filmu v podstate sonduje jednoduchosť Slovenského občana ako ľahko sa dokáže namotať na akúkoľvek lepšie podanú reklamu v médiach ako davovo dokáže bez rozmyslu na to reagovať, ako lacno sa dá kúpiť akýmkoľvek blábolom. Ako si z neznámeho človeka dokáže vytvoriť národného hrdinu bez najmenších zásluh v minulosti. Štýlom klipovo podaný uhladený vizuál ako z tých najlepších reklám prináša do našej kinematografie určitú inakosť, príbeh má čím zaujať, miestami trocha pília uši ostré nadávky, ktoré majú privodiť dojem drsnosti či určitého machrovania ale za to občas príde na radu aj nejaká ta zábavná scéna od dvojice sliedičov hlavnej postavy, ktorý Lamberta odpočúvajú a sledujú cez mikro kamery. Herecky to tiež nie je najhoršie, v celku to slušne ustoja, občas sa tam ukážu aj nejaké tie výkvety spoločnosti v Lambertovom reklamnom tíme ale našťastie majú len malý priestor a tak neskazia zbytočne dej. Dokonca príbeh sa snaží byť miestami aj prekvapivý, dômyselní a samozrejme satirický a prevažne to aj funguje, aj keď k dokonalosti čo to chýba ale určite film stojí za pozretie.

Hodnotenie filmu: 70%
Originálny názov filmu: Kandidát
Komerčný ohlas filmu Kandidát (k 13.10.2013):
Rozpočet: 180,000eur (približne $250,000)
Tržby Celosvetovo: $92,110 (tržby sú zo Slovenska a to len za prvý víkend premietania)

V Slovenských kinách od 10.10.2013

kandidat

Napísal: Matúš Gajdošech