Kapela The Odd Gifts, projekt zakládajícího člena Eggnoise Ondřeje Galušky, se odvážila na nové nahrávce překročit příjemné nekonfliktní pozlátko současné popkultury.

Příjemné indie popové skladby The Odd Gifts ukrývají zprávu o krizi našeho vlastního směřování. Kapela The Odd Gifts, projekt zakládajícího člena Eggnoise Ondřeje Galušky, se odvážila na nové nahrávce překročit příjemné nekonfliktní pozlátko současné popkultury.

Texty na problematiku témat nenahlíží jednostranně, ale snaží se postihnout široký koncept migrace po celém světě v dlouhodobějším horizontu. Ondřej Galuška se svými The Odd Gifts si pozval na album velké množství hostů, jako jsou zpěváci Justin Lavash, James Harries a Alasdair Bouch a řadu dalších hudebníků. Migrant Songs je ojedinělé, aktuální ale zároveň nadčasové album.

Ondřej Galuška začal na albu pracovat více než rok před vlastním vydáním nahrávky. „Od počátku se v celém konceptu prolnulo několik témat.” Ondřej Galuška komentuje základní myšlenku nahrávky. „Samozřejmě je tam odkaz na migrační krizi, ale víc než na globální situaci, která je sama o sobě dost strašidelná a problematická, jsem cítil potřebu reagovat na selhávání racionální diskuze, šíření hoaxů a zmanipulovaných informací, nedostatek pochopení a základní lidské otevřenosti, která nemusí nutně znamenat bezmezně otevřenou náruč, jak nám naznačuje formulka o polarizaci společnosti. Dnes se všechny tyto věci ještě prohloubily a migrační krize se stala krizí našeho vlastního směřování.“

 

Základní koncept byl důležitý pro celý další vývoj projektu Migrant Songs. Ondřej postupně hledal další spoluhráče a hosty. The Odd Gifts jsou nyní členové Eggnoise Jaryn Janek, Michael Nosek a Jan Mizler, kteří také nahráli veškeré základy pro desku Migrant Songs. Na desce je opět mnoho hostů, tentokrát výrazně přispěli hostující zpěváci, kteří se často objevují ve více než jedné písni a zároveň se v různých písních potkávají. Nejde tedy o běžnější model obsazení jednoho hosta na jednu píseň, ale celá deska je mnohem více zvukově provázaná a navracející se hlasy dotvářejí její příběh. Kdo jsou hosté alba, prozrazuje Ondřej Galuška. „Velká část hostujících hudebníků jsou cizinci dlouhodobě žijící v České republice, ale motivace pro jejich angažmá byla spíš hudební než programová. S většinou z nich jsem se znal již před natáčením. Justin Lavash, James Harries a Alasdair Bouch jsou na desce pro své úžasné hlasy a rodilou angličtinu, jazyk, který jsem si já osvojil jako dítě pobývající tři roky v USA. Bijou Camara a Moustapha Faye posouvají rytmus a náladu skladeb pryč od folkového i jazzového cítění. Mezi tuzemskými hosty se objeví Marek Doubrava, Vojtěch Procházka, Marie Puttnerová nebo Ondřej Slavík.

1471943117


O dvou možných překladech názvu alba – Písně migrantů/Migrující písně:
Nebylo snadné se rozhodnout pro titul Migrant Songs, protože to téma bylo již před rokem až příliš exponované. Nemohl jsem však už couvnout. Ty písně pro mě pod tímto zastřešujícím názvem začaly neuvěřitelně fungovat. Staly se z nich v pravém slova smyslu Migrující písně, vytvářející nové a nové paralely, významy, předávající si navzájem zvuky, témata, hostující muzikanty a dokonce i autory. (Tři z písní jsou v různém stupni remixem jiných skladeb.) Hledání paralel je pro mě cestou ke komplexnějšímu pohledu, baví mě, když z příměru, který zprvu působí směšně, vysvitne možnost nové perspektivy, nového setkání.cover_tisk.indd

 


 

Ondřej Galuška přiznává, že již dříve ještě ve skupině Eggnoise měli v plánu připravit konceptuální album s tématem o odcházení z města na venkov, o změně života a ztrátě romantických iluzí. „Najednou se ty dvě věci potkaly. Psal jsem o naději na lepší život a těžkém střetu s realitou a uvědomil jsem si, že je to něco analogického – i když velmi volně – situaci válečných i ekonomických uprchlíků. Tématicky i zvukově jsem chtěl zachytit neukotvenost našeho světa a intenzitu masivního pohybu lidí – v nevinné podobě ekologických trendů i v šílené podobě novodobého stěhování národů. Přibyla k tomu další témata jako odebírání novorozeňat matkám v porodnicích, Dvořákova cesta do Ameriky, stárnutí a podobně a deska zaměřená na široký koncept migrace byla na světě.“ Aby dílo bylo kompletní,  bylo nutné nalézt i správný obal, který by byl součástí nahrávky. Tu správnou náladu zachycuje výřez fotografie, kterou pořídil fotograf Antonio Cossa na ostrově Lesbos. Zachycuje potopenou loď, která však svým odstínem a vyzařováním připomíná přelud nebo andělskou loď, a má tak neuvěřitelnou a zároveň mrazivou symbolickou sílu. Stejně jako celé Migrant Songs.

Zdroj: Indies Scope