Kapele Družina sa darí: na scéne sú už 15 rokov, nový singel počujete aj z reklamy!

Známa slovenská world – etno kapela Družina oslavuje 15 rokov na hudobnej scéne. Formácia oslavuje jubileum spolu s fanúšikmi, prvým darčekom je nový singel „Svieže rána“, z ktorého ukážku môžete v týchto dňoch počuť aj v televíznej reklamnej kampani s názvom „Z lásky k Slovensku“ od známeho maloobchodného reťazca. Ten je zároveň aj predzvesťou nového albumu, ktorý skupina plánuje vydať tento rok.

Rok 2015 je pre Družinu výnimočný. Kapela, ktorej repertoár tvoria jedinečne spracované ľudové piesne z rôznych slovenských regiónov, oslavuje 15 – te výročie svojej existencie a chystá veľa prekvapení. „To, že Družina koncertuje už 15 rokov, považujem za malý zázrak, keďže nie sme komerčná skupina,“ hodnotí fungovanie kapely jej basgitarista Aty Béreš a dodáva, že všetko, čo dosiahli, je výsledkom tvrdej práce a úsilia.

Singel „Svieže rána“ oslovil priaznivcov rocku, aj ľudoviek

Fanúšikovia sa tento rok môžu tešiť na nový album a turné, na ktorom kapela predstaví aj novú tvorbu.

Čakanie spríjemnil nový chytľavý singel „Svieže rána“, ktorý je nabitý pozitívnou energiou a vyzdvihuje lásku k Slovensku. Úryvok z tejto pesničky môžete v súčasnosti počuť aj v reklamnej televíznej kampani s názvom „Z lásky k Slovensku“ od známeho maloobchodného reťazca.

Aty Béreš je z nového počinu nadšený. „Ohlasy na nový singel sú veľmi pozitívne, ľudia nám píšu, že napriek tomu, že ju počujú niekoľkokrát z televízie, nezunuje sa im. Práve naopak, chcú ju mať doma na CD.“  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Je to podľa nás zázračná skladba, ktorá dokázala osloviť viaceré vekové kategórie poslucháčov, fanúšikov rôznych žánrov od ľudoviek až po rock,“ dodáva Béreš.

Hudbu k skladbe skomponoval gitarista kapely Martin Sabov, pomáhal mu Aty Béreš. Text napísala Izabela Bérešová a pesničku nahrali v známom banskobystrickom nahrávacom štúdiu PJ SOUND STUDIO.

A ako sa tvorcom komponovala skladba na „mieru“?

Nebolo jednoduché dostať sa do hlavy objednávateľom a pripraviť pieseň, ktorá bude príjemná, hlavne v štýle „DRUŽINA“ a zároveň sa bude dať použiť aj v reklame. Keďže  však išlo o slovenských producentov potravín, farmárov a teda o Slovensko ako také, bolo nám táto téma blízka a verím, že sa to podarilo,“ prezradil zákulisie tvorby nového singla Aty Béreš. 

DRUZINA_2015_vyrez

Družina s Petrou Humeňanskou

Za 15 rokov existencie sa v skupine vystriedalo množstvo muzikantov, od roku 2013 je jej stálou súčasťou známa speváčka Petra Humeňanská.

„Po odchode speváčky Danky Ferienčíkovej v roku 2012 z dôvodu materských povinností, nastalo ťažké obdobie hľadania novej tváre a hlasu Družiny. Peťa bola v „našom zozname“ od začiatku, keďže som ju poznal ako úžasnú speváčku a herečku so vzťahom k prírode a ľudovým tradíciám. Slovo dalo slovo a Peťa s nami spieva už tretí rok,“ priblížil Béreš dôvody, prečo sa rozhodli osloviť práve Petru Humeňanskú, ktorú verejnosť spoznala v prvej sérii hudobnej súťaže Slovensko hľadá Superstar.

Peťa hneď na prvom koncerte ukázala, že je veľká profesionálka. Aklimatizácia prebehla už v prvých skladbách a v závere koncertu to vyzeralo, že s nami spieva už od založenia skupiny,“nešetril chválami na jej adresu.

amfik 014

Petra sa uplatnila aj na na slovenskej divadelnej scéne, hrala v Radošinskom naivnom divadle, na Malej scéne STU a tiež v Slovenskom národnom divadle.

Kapelu Družina tvoria okrem spomínaných členov – basgitaristu Atyho Béreša a speváčky Petry Humeňanskej, aj Miťa Almášiová – spev, Ján Fiala – bicie, Martin Sabov – gitara, Marek Konček – husle, Janko Šimiak – píšťalky, fujara a Matúš Fiľo – píšťalky, fujara.

Na konte má 4 albumy, stovky vystúpení po celej Európe, umiestnenie vo svetových rebríčkoch na prvých priečkach a ocenenia Hudobnej akadémie – AUREL za najlepšiu platňu v žánrovej kategórii Folk, Country, World music v rokoch 2007 a 2012.

Viac informácií o skupine DRUŽINA nájdete na www.druzina.info a na www.facebook.com/druzina.sk.

Zdroj: Andrea Pivarčiová, PR manager