Kapelu Rangers si uctila „Zlatá kolekce“ –  Výpravný trojalbum servíruje hit za hitom.

Na českej scéne je azda len málo formácií, ktoré sa do duší a uší priaznivcov folku i country zapísali tak výrazne ako Rangers, alebo ak chcete Plavci. Kapela, ktorá v tomto období oslavuje päťdesiat rokov na scéne, si počas kariéry prešla nielen personálnymi rošádami, no čelila i tragickým ranám osudu. Ich silné piesne však ostali nezmenené a pretrvávajú i naďalej.

Aktuálne to potvrdzuje i Zlatá kolekce Rangers, ktorú vydavateľstvo Supraphon verejnosti predstavilo v marci tohto roku, a na ktorej nájdeme bez jednej bezmála osemdesiat skladieb.

Trojalbum, ktorý zostavil blízky spolupracovník Rangers Mirek Černý, pokrýva obdobie rokov 1968 až 1999 a ponúka to najlepšie z najklasickejšej éry a obsadenia kapely. V mnohých ohľadoch tak možno danú kolekciu označiť ako výber typu „hit za hitom“.

Foto_Alan Pajer_mail

Napokon, ako inak nazvať úvodnú zostavu songov Pole s bavlnou, Zvedněte kotvy alebo Ta zem je tvá zem, Neplač malá, Balíček karet a Smutný psaní s pokračovaním Modrý měsíc, Nos pro trable, Vina vína či Vysočina, Poutník s kytarou či Inženýrská. Nezaostávajú ani novšie piesne z rokov deväťdesiatych, sústredené na poslednom disku. Práve tie dokazujú, že i napriek prívalu zahraničnej hudby a zmenám v zložení  kapely, sa Rangers dokázali udržať vo všetkých ohľadoch stále na špici.

Svoj podiel na tom majú nielen inštrumentálne schopnosti jednotlivých členov, perfektná práca s viachlasnými vokálmi a jasná rozpoznateľnosť, keď dôjde na sólový spev, ale rovnako fakt, akí sympatickí a príjemne melodickí Rangers sú. Vedia byť vtipní, romantickí, ale i vážni a v neposlednom rade za každých okolností svoji. Koniec koncov, presne taká je aj ich Zlatá kolekce.

Viac než výstižne to zhŕňa aj sám kompilátor Mirek Černý: „Keď si chcem oddýchnuť, púšťam si hudbu. Vyberiem všetky albumy Rangers, otvorím Coca-colu, natiahnem sa do kresla a počúvam. Počúvam, pospevujem si s partiou, ktorá tu nie je a predsa je, obdivujem jej kumšt. Vrelo odporúčam. Skúste to tiež. A pokiaľ vám kola nechutí, vyberte si čokoľvek podľa chuti. Pretože tým, čo vás skutočne osvieži, je hudba značky THE RANGERS.

SU6258-2_mail

Zdroj: Soul For Show / Supraphon 2015
Foto: Supraphon 2015