Kapelu Rangers uctí Zlatá kolekcia: Výpravné trojalbum servíruje hit za hitom.

Na domácí scéně je asi jen málo kapel, které se do duší a uší příznivců folku a country zapsaly tak výraznou měrou jako Rangers či chcete-li Plavci.

Kapela, která v tomto období slaví padesát let na scéně, si za svou kariéru prošla nejednou personální rošádou a musela čelit tragickým ranám osudu, to hlavní, tedy silné písně však přetrvává stále. Aktuálně to potvrzuje i Zlatá kolekce Rangers, jež vychází 27. 3. u Supraphonu a na níž se vměstnalo bez jedné hned osmdesát skladeb.

Trojalbum, které sestavil blízký spolupracovník Rangers Mirek Černý, pokrývá období let 1968 až 1999 a nabízí tak to nejlepší z té nejklasičtější éry a obsazení kapely. V mnoha ohledech tak tuto kolekci můžeme označit jako výběr typu „hit za hitem“.

Foto_Alan Pajer_mail

Jak jinak nazvat vstupní sestavu songů Pole s bavlnou, Zvedněte kotvy nebo Ta zem je tvá zem, následnou Neplač malá, Balíček karet a Smutný psaní s pokračováním Modrý měsíc, Nos pro trable, Vina vína či Vysočina, Poutník s kytarou nebo Inženýrská. Pozadu ale nezůstávají ani novější písně z let devadesátých, které najdeme na posledním disku a jež dokazují, že i přes příval zahraniční hudby a změny v sestavě se Rangers dokázali udržet ve všech ohledech stále na špici.

Svůj díl na tom mají instrumentální schopnosti jednotlivých členů, perfektní práce s vícehlasými vokály i jasná rozpoznatelnost, když dojde na sólový zpěv. Stejně jako to, jak sympaticky civilní a příjemně melodičtí Rangers jsou. Umí být vtipní, romantičtí i vážní a v neposlední řadě také za každých okolností svoji. A přesně taková je i jejich Zlatá kolekce.

Více než výmluvně to ostatně shrnuje i sám kompilátor Mirek Černý: „Když si chci odpočinout, pouštím si desky. Vyberu všechny s Rangers, otevřu Coca-colu, natáhnu se do křesla a poslouchám. Poslouchám, broukám si s partou, která tu není a přece je, a obdivuji její kumšt. Vřele doporučuji. Zkuste to taky. A pokud Vám kola nechutná, vyberte si cokoli podle chuti. Protože tím, co Vás skutečně osvěží, je muzika značky THE RANGERS.“

SU6258-2_mail

Zdroj: SUPRAPHON a.s.