KAROL MIKLOŠ VYDÁVA ALBUM „NOČNÉ VLAKY“

Nočné vlaky“ prekypujú krásnou melanchóliou v podobe vyzretých indie popových pesničiek, ktoré sa nebránia ani vkusnému použitiu elektroniky. O texty plné introspektívnych monológov, spovedí a vyznaní sa okrem Karola Mikloša postarali Pavol Bartoš (Pavlovitz) a Vlado Janček (Saténové ruky). Aj vďaka textárskym spolupracovníkom sa experiment, ktorý mal pôvodne dokázať, že v slovenčine sa nedajú robiť pesničky korešpondujúce s atmosférou Karolovej hudby rýchlo premenil na tvorivú explóziu. Výsledkom je doteraz pravdepodobne najvyspelejší tvorivý počin hudobníka dokazujúci, že v slovenčine jeho pesničkové rozprávačstvo funguje minimálne rovnako dobre ako v angličtine.

Vydaniu nového albumu predchádzali single „Nevieš, čo ti hovorím“, „Opačným smerom“ a „Bratislavské mosty“, ktoré sa stretli s pozitívnym ohlasom. Medzi novými nahrávkami nájdete aj ďalšie energické piesne ako „Polohy môjho spevu“, či „Kazeta“, alebo skladby „Ticho“, „Nočné vlaky“ a „Dážď a vietor“, ktoré vás pohltia svojou magickou atmosférou.

„Zrejme sa to celé začalo počas rozhovorov k poslednému albumu. Ako zvyčajne, téma ‘angličtina verzus slovenčina‘ nemohla chýbať v žiadnom z nich. Táto otázka vo mne rezonovala aj vzhľadom na frustráciu z toho, že najmä na koncertoch zostával môj svet anglických textov pre väčšinu ľudí zahalený rúškom tajomstva. Tak sa zrodil nápad pokúsiť sa s čerstvým pohľadom otextovať v slovenčine niekoľko nových piesní. Postupne som si prizval na pomoc skúsených textárov a začal som so slovenčinou aj sám experimentovať. Na všeobecné prekvapenie vzniklo veľmi rýchlo množstvo pesničiek, ktoré u nás vyvolali obrovské nadšenie a odštartovali novú, slovenskú kapitolu“, vysvetľuje Karol Mikloš.

Na nahrávke, ktorá pod taktovkou Matúša Homolu vznikala prevažne v trenčianskom štúdiu Men at Sound sa podieľala aj Karolova koncertná kapela v zložení Alexander Salviany (bicie), Peter Brhlík (basová gitara), Roman Hlubina (gitary) a Andrej Petrovič (gitary). Okrem toho na albume hosťuje bubeník Adam Olexík (The Youniverse), ale aj éterická speváčka LOTTA, či saxofonista Peter Kohout (Bez ladu a skladu, Autumnist). V skladbe “Budúcnosť je istá” sa objaví aj detský zbor zložený z mladých trenčianskych speváckych talentov, zostavený špeciálne pre túto príležitosť.

Autorom maľby na obale albumu je trenčiansky maliar Juraj Toman. O konečnú grafickú úpravu obalu sa postaral dizajnér Matej Kukučka.

Pri príležitosti vydania albumu sa uskutočnia tri špeciálne koncerty: domáca oslava v trenčianskom Klube Lúč v deň vydania albumu, samotný krst albumu v bratislavskom klube Pink Whale v sobotu 14. septembra a koncert v prešovskom klube Wave 11. októbra 2024. Na všetkých troch koncertoch sa o support postará skupina Pavlovitz.

Album „Nočné vlaky“ vychádza v piatok 13. septembra 2024 vo vinylovej a digitálnej verzii. Vydanie vinylu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.

ZOZNAM SKLADIEB:

01. Nočné vlaky
02. Nevieš, čo ti hovorím
03. Opačným smerom
04. Bratislavské mosty
05. Ticho
06. Kazeta
07. Polohy môjho spevu
08. Dážď a vietor
09. Budúcnosť je istá
10. Môžeme zošalieť

DÁTUM VYDANIA: 
13. september 2024

FORMÁT:
12’’ vinyl
digital stream & download

VYDAVATEĽ – 
Gregor Agency – G.A. Records s.r.o.

GR 0029 1 311

 

TS