Karpatské Chrbáty vyrážajú na vzácne turné Šnóra 2015 Dekel.

Po dlhej dobe vyráža koncom novembra kultová kapela Karpatské Chrbáty na ucelené klubové turné, na ktorom predstaví nový album Dekel v siedmich slovenských mestách. Program bude pozostávať z novej nahrávky a pesničiek z debutovej platne Karpatské Chrbáty 1, čím turné získa úplne špecifický náboj.

Spoločne s touto alternatívou „made in Vrbové“ vystúpia na niektorých koncertoch ako hostia aj Vrbovskí Víťazi a Abusus. Vybrané koncerty budú doplnené o predstavenie novej knihy Jobusovej. Fanúšikovia si tak vychutnajú v plnej miere všetky projekty, ktorých ústrednou postavou je hudobník a spisovateľ Braňo Jobus. Vrcholom turné Šnóra 2015 Dekel bude krst novinky 17. decembra v bratislavskom klube Randal.

karpatské chrbáty

„Sme nadšení z nového koncertného programu. Pre kapelu je to výzva, nakoľko budú koncerty prešpikované novinkami z albumu Dekel. Čo sa týka prípravy, je veľmi náročné udržať takúto kapelu s takýmto hudobným štýlom zahriatu a zohratú. Skúšky a stretávania sa, to je jediná cesta,“ pozýva na zimné koncerty spevák Braňo Jobus, ktorý je momentálne v skúšobni so svojimi kolegami Romanom Klčom, Miroslavom Kusým a Petrom Hrdinom.

Turné za 10 minút

Karpatské Chrbáty vystupujú počas roka na festivaloch, rôznych open air podujatiach alebo jednorázových klubových koncertoch. Nastávajúce turné Šnóra 2015 Dekel je veľkou vzácnosťou aj pre samotného Braňa Jobusa. „Mojou nevýhodou pri Karpatských Chrbátoch je to, že vždy idem na plný výkon a piesne, ktoré vznikli pred dvadsiatimi rokmi sú veľmi náročné na hlasivky. Pre mňa ako speváka je nemožné spievať tieto piesne každý deň. Preto bolo veľmi ťažké a vzácne vyraziť na šnúru s Karpatskými Chrbátmi,“ priznáva jedna z ústredných postáv slovenskej koncertnej scény. Braňa Jobusa samozrejme potešil záujem o nový program zo strany klubov. „Dohodnúť koncerty mi trvalo 10 minút. V dnešnej modernej dobe internetu a mobilných telefónov sa takéto šnúry vyskladajú medzi kamarátmi veľmi ľahko. Navyše je Slovensko veľmi malé a všetci prevádzkovatelia klubov ma poznajú z mojich iných hudobných projektov Vrbovskí víťazi a Abusus.“ 

dekel white

Album s teplom domova

Už podľa zverejnených ukážok z albumu Dekel, ktoré vyšlo v júli a hudobníci ho prvýkrát predstavili naživo na Vrbovských vetroch, bolo jasné, že jeho tvorcovia nenechali nič na náhodu a venovali príprave novinky veľkú pozornosť. „Pre mňa je to jednoznačne náš najlepší album. Je to tiež prvé CD, ktoré sa nahrávalo u mňa doma v štúdiu Abusus, čo je z môjho pohľadu revolučný a dôležitý krok pre kapelu. Teplo domova je cítiť napríklad v skladbách Keramika alebo Zavri si konečne hubu. Prvý videoklip na Žlčníkový záchvat sme vypustili koncom júna a v júli boli zverejnené ďalšie dve videá z Rádia FM. Čoskoro ukážeme nový klip k piesni Aspoň na návštevu,“ pochvaľuje si Dekel líder Karpatských Chrbátov.

Predpredaj na samostné turné kapela nerobí. Každý, kto bude chcieť sa na koncerty dostane a ceny lístka budú ľudové, čiže Vrbovské. Záleží len na tom, či Karpatské Chrbáty vystúpia samé alebo budú predskokanmi Vrbovskí víťazi alebo Abusus a kniha Jobusova. Pre bližšie informácie o koncertoch sledujte facebookovú stránku kapely a www.chrbaty.sk.

Šnóra 2015 Dekel
27.11. Trenčín, Piano VIP
28.11. Nitra, Cockroach
4.12. Banská Bystrica, Klub 77 (Karpatské Chrbáty + Abusus a kniha Jobusova)
5.12. Brezno, Bombura (Karpatské Chrbáty + Abusus a kniha Jobusova)
12.12. Púchov, Queens Pub (Karpatské Chrbáty + Abusus a kniha Jobusova)
17.12. KRST – Bratislava, Randal (Karpatské Chrbáty + Abusus a kniha Jobusova + Vrbovskí Víťazi)
19.12. Nové Mesto nad Váhom, Blue Note (Karpatské Chrbáty + Vrbovskí Víťazi)

Zdroj: Edo Kopček, PR manažér Karpatských Chrbátov
Foto: Peter Reefe Kováč