Kauza Cervanová sa počas premiérového víkendu stala najnavštevovanejším slovenským dokumentom roka 2013.

Dokumentárna tragédia Kauza Cervanová, ktorá odhaľuje šokujúce zákulisie najdlhšieho a najkontroverznejšieho prípadu v dejinách slovenskej justície, si získala veľký záujem u divákov.

Osemročná detektívna výprava režiséra Roberta Kirchhoffa, ktorá odkrýva, akými tajomstvami, politickými hrami a propagandou je opradený dodnes neuzatvorený prípad vraždy 20-ročnej študentky medicíny Ľudmily Cervanovej z roku 1976, vstúpila do kín 16. mája.

Za prvý premietací víkend – od štvrtka 16. mája do nedele 19. mája – si ju v slovenských kinách pozrel rekordný počet – 1132 divákov. Kauza Cervanová sa tak stala počas premiérového víkendu najnavštevovanejším slovenským dokumentárnym filmom tohto roka.

[vimeo]https://www.vimeo.com/64048169[/vimeo]

„Tento film nemá byť pátraním po vrahoch, ani dokazovaním neviny. Mal som však vnútorný pocit pomôcť verejnosti nahliadnuť do zákulisia prípadu, ktorý napriek medializácii nikto v skutočnosti nepozná,” povedal Kirchhoff. “Táto kauza ovplyvnila životy desiatok ľudí, ich rodín, detí, vnukov. Ale tento nekonečný a tajomný prípad je v istom zmysle príbehom našej krajiny a ukazuje, aký je stav justície na Slovensku – od čias komunizmu až podnes,“ dodal Kirchhoff, ktorý je rád, že film si už získal divákov.

Dokumentárna tragédia Kauza Cervanová s podtitulom „Pravda je jednoduchá. Lži sú zložité“ odpovedá aj na otázky, kto sú odsúdení muži, prečo ich minulé aj súčasné súdy označili za vrahov, aké sú proti nim dôkazy a aj kto sú ľudia, ktorí o najsledovanejšom prípade svojej doby rozhodovali, či ako je možné, že tí, ktorí už stratili všetko a nemajú čo stratiť, stále bojujú o svoju nevinu a hovoria otvorene a naopak tí, ktorí by mali byť presvedčení o ich vine, sa bránia odpovedať?

Kauza Cervanová je šiestym slovenským distribučným titulom, ktorý v roku 2013 prináša do kín Asociácia slovenských filmových klubov.

www.kauzacervanova.com
www.atelierdoc.sk

www.asfk.sk

https://www.facebook.com/film.kauza.cervanova

REALIZAČNÝ TÍM
Scenár, réžia:
Robert Kirchhoff
Kamera:
Ján Meliš
Strih:
Jana Vlčková, Adam Brothánek
Zvuk:
Václav Flegl, Michal Gábor
Hudba:
Peter Zagar

Zdroj: atelier.doc, s.r.o.