Každá krajina má históriu, ktorú oslavuje a históriu, na ktorú by radšej zabudla.

Úvodný večer festivalu autorského divadla otvorí portugalsko-česká koprodukcia s dokudrámou Portugal is not a small country v réžii André Amália.

Dokumentárna inscenácia je kritickou reflexiou kolonializmu, štúdií identity a hľadania pravdy. V roku 1974 sa zrútilo najdlhšie európske impérium ovládané Portugalskom, ktoré trvalo 500 rokov. Súčasne sa v krajine na cípe západnej Európy Karafiátovou revolúciou po 48 rokoch rozpadla fašistická vláda Antónia de Oliveira Salazara a doviedla Portugalsko k parlamentnej demokracii.  Po poslednej koloniálnej vojne v roku 1975 došlo k dekolonizácii afrických krajín Angoly a Mozambiku. Portugalsko sa muselo vyrovnať s príchodom takzvaných „navrátilcov“ (retornados), V drvivej väčšine sa títo ľudia narodili mimo európskeho Portugalska a doma sa cítili viac v krajinách, odkiaľ boli násilne vyhnaní. V tej dobe ešte chudobná krajina krátko po páde diktatúry si musela poradiť, ako dôstojne zabezpečiť a integrovať takmer jednu desatinu obyvateľstva.

Tvorcovia medzinárodného projektu v inscenácií, ktorú uvidíme 9. októbra o 20.00 hod prinesú triezvy pohľad na osudy nepozvaných navrátilcov poslednej koloniálnej veľmoci , ktorých osudy desivo blízko pripomínajú aktuálnu atmosféru intolerancie a budovania hraníc v Európe. Niektorí politici by chceli Európu transformovať do pevnosti, ktorá nedovolí cudzincom, utečencom a nikomu cudziemu vstúpiť a žiť na ich území. Vzostup rasizmu a slogan “Európa iba pre Európanov” by sme mohli porovnať s minulosťou, kedy Európania kolonizovali, ponižovali domorodcov z kolónií. Každá zem má históriu, ktorú oslavuje a históriu, na ktorú by radšej zabudla.

André Amálio (PT) a česká performerka Tereza Havlíčková (CZ) založili umeleckú skupinu Hotel Europa počas štúdia MA Performance Making na Goldsmiths University v Londýne. Hotel Europa koncepčne skúma hranice medzi tancom, žánrom performance a divadlom. V súčasnosti sa skupina zaoberá najmä autobiografickými témami, dokumentárnym divadlom a vytvárajú tak inscenácie, počas ktorých diváci cestujú dejinami, skrz rozličné kultúry a žánre.

Pro-téza – medzinárodný festival autorského divadla

Na dávku divadla pre vnímavého diváka sa môžete tešiť od 9. do 13. októbra v bratislavskom kultúrnom centre A4 – priestor súčasnej kultúry. Medzinárodný festival Pro-téza 2017 prinesie výhradne tvorbu, ktorá neinscenuje cudzie námety, ale pracuje s vlastnými témami a textami. Program festivalu pozostáva z domácich a zahraničných inscenácií, aké na Slovensku bežne nie sú uvádzané.

Organizátor festivalu, divadlo SkRAT, srdečne pozýva na nevšedné divadelné zážitky. Po každom predstavení budú mať diváci možnosť diskutovať s tvorcami. Predstavenia z Portugalska, Srbska a Poľska sa uskutočnia so slovenskými a anglickými titulkami.

Všetky informácie o festivalovom programe nájdete na novej webstránke www.festivalproteza.sk
Vstupenky na festivalové predstavenia hľadajte v predpredaji na www.a4.interticket.sk

Zdroj: TS