Keby všetky bandy sveta: Banda a Čači Vorba!

Obľúbená slovenská world music skupina BANDA pokračuje vo svojich koncertných cykloch Keby všetky bandy sveta. Jej pozvanie tentokrát prijala svetoznáma poľská kapela ČAČI VORBA.

Banda patrí k našim najusilovnejším reprezentantom world music. Minulý rok sa zatvorili do štúdia, aby nahrali úspešný a kritikmi oceňovaný album HraBanda, na ktorom ukázali slovenský folklór v modernej podobe. Ľudové piesne zasadili do kontextu stredoeurópskej tvorby, no okrem toho pridali aj vplyv jazzu či orientálnych krajín.

Album mal veľký úspech aj v zahraničí, keď sa umiestnil na štrnástom mieste v prestížnom rebríčku World Music Chart Europe. Banda často účinkuje v cudzine (naposledy napr. v berlínskom Kuhlhause) a vďaka týmto výletom naberá aj zaujímavé hudobné konexie. Hosťom ich ďalšieho koncertu z cyklu Keby všetky band sveta tak bude jedna z najvýznamnejších poľských etno – world music kapiel Čači Vorba. Tá sa špecializuje na fúziu balkánskej, karpatskej a rómskej hudby. Do svojich skladieb však pridáva aj prvky z iných hudobných žánrov.

Títo poľskí hudobníci používajú akustické nástroje a do svojich aranžmánov sa snažia zaradiť aj orientálne nástroje ako je kemenec, bozouki či dombek. Najvýraznejšou členkou v kapele je speváčka Maria Natanson, ktorá sa v pätnástich rokoch vybrala do hôr „študovať“ miestnu karpatskú kultúru a po návrate zužitkovala naučený repertoár stoviek melódií k založeniu kapely. Jej živelný a prirodzený vokál je poznávacím znamením mnohých skladieb Čači Vorba.

Formácia dosiaľ vydala dva albumy, ten posledný pod názvom Tajno Biav – Secret Marriage získal hneď niekoľko ocenení (Folkowy Fonogram Roku či Songlines Top of the World). V petržalskej sále DK Zrkadlový háj odznie už 14. mája tvorba dvoch hudobných projektov, ktorých kompozičný odkaz presahuje hranice nášho stredoeurópskeho regiónu.

Banda & Čači Vorba (world music);
14.05. 2015 o 19:00 h
DK Zrkadlový háj
Vstupné: 10 € predpredaj / 12 € na mieste

banda-NAVRH-MAJ-2015

Zdroj: KZP