Do kín príde nová česko-slovenská rozprávka – Malý Pán!

Už o niekoľko mesiacov uzrie svetlo sveta nová česko-slovenská rozprávka Malý Pán. Jej nakrúcanie sa začalo v druhej polovici augusta, prvá klapka padla v juhočeských lesoch v okolí Písku. Zaujímavé na rozprávke okrem jej česko-slovenského pôvodu je aj jej bábkový charakter. Vychádza z dlhej bábkarskej tradície Čiech a Slovenska.

V druhej polovici augusta sa začalo nakrúcenie bábkovej česko-slovenskej rozprávky pre deti i dospelých Malý Pán. Bábková rozprávka režiséra Radka Berana a scenáristu Lumíra Tučka sa nakrúca na motívy úspešnej knihy Velká cesta Malého pána.

1006

Svojich divákov strhne do pozoruhodného dobrodružstva za Dutou hlavou, do Plávajúceho mesta či do nebezpečného Lesa tieňov. Hlas bábkovým hrdinom prepožičajú poprední slovenskí herci Robo Roth, Zita Furková, Zuzana Kronerová, Lukáš Latinák, Danica Jurčová, Marián Čekovský, Ady Hajdu a Maroš Kramár.

Film vzniká klasickou filmárskou technikou v reálnom prostredí aj v ateliéroch. Výnimočný bude aj svojou výtvarnou stránkou, ktorú tvorí mladý výtvarník František Antonín Skála, syn slávneho sochára Františka Skálu. Jeho bábkam vdýchne život známy divadelný súbor Buchty a loutky.

1008

“Buchty a loutky medzi divadelníkmi preslávil tzv. filmový jazyk, ktorý začali používať v divadle, a tak teraz my vo filme použijeme jazyk bábkový. Ide o technicky a technologicky najnáročnejší projekt, aký sme kedy realizovali, chceme priznať, že sa pred kamerou pohybujú skutočné bábky so skutočnými drôtikmi v hlave a nitkami na rukách a nohách,” hovorí režisér Radek Beran.

“Láka ma idea pripomenúť v dnešnej dobe ľuďom, ale najmä deťom, kúzelný svet bábok skrz film. Predstaviť jedinečnú česko-slovenskú bábkovú školu, a to nielen doma, ale aj v zahraničí, kde sú naše bábky známe svojou kvalitou a nápaditosťou,” dodal producent filmu Jakub Červenka.

1024

Kniha s názvom Velká cesta Malého pána, ktorá sa stala predlohou pripravovanej filmovej rozprávky a autorkou ktorej je Lenka Uhlířová, je jednou z najzaujímavejších nových rozprávok. Potvrdzuje to rad ocenení a vyznamenaní, ktoré získala: Najkrajšia kniha LIBRI OLOMOUC 2008, Cena riaditeľa Výstaviska Flora Olomouc, White Raven Internationale Jugendbibliothek Mníchov 2010, nominácia na cenu Magnesia Litera 2009 v kategórii Objav roka. “Príbeh Malého Pána je postavený na jednom z najdôležitejších princípov našich životov a tým je potreba nebyť sám, mať sa o koho oprieť, keď nám je smutno alebo keď sa chceme podeliť o radosť. Tento hodnotový faktor sa v dnešnej dobe vytráca a rozprávka o Malom Pánovi deťom ukáže, že v živote sú dôležitejšie veci ako majetok a peniaze” hovorí o príbehu Jakub Červenka.

Ďalšími hlavnými tvorcami filmu sú kameraman Filip Sanders, koproducent Alexander Smik, produkčný Ludek Vlachař, hudbu má pod palcom Milan Cais. Premiéra filmu je naplánovaná na jar 2015. Produkciu zastrešuje česká spoločnosť Bedna Films, koprodukčne sa na tvorbe rozprávky podieľa slovenská spoločnosť Fantomas Production. Rozprávka vzniká okrem iného aj vďaka podpore slovenského Audiovizuálneho fondu.

1002

Novinky z nakrúcania filmu, informácie o tvorcoch a ostatné informácie nájdete na www.malypan.sk alebo na Facebook fan page s názvom Malý Pán (https://www.facebook.com/pages/Malý-Pán/222432471252930?fref=ts).

Zdroj: Devito
Foto: Alžbeta Jungrová