Kino inak: Program na marec!

V marci ponúkne Kino inak, fungujúce ako súčasť A4 – priestoru súčasnej kultúry v Bratislave, svojim návštevníkom viacero jedinečných projekcií a upozorní na inovatívnych autorov, ktorí sa neboja posúvať hranice filmového vyjadrovania sa.

Program Ejzenštejn2 prinesie dva rozličné pohľady na život geniálneho sovietskeho režiséra. Peter Greenaway sa vo filme Ejzenštejn v Guanajuate (Eisenstein in Guanajuato, 6. marec) zameral na jeho pobyt v Mexiku, na “desať dní, ktoré otriasli Ejzenštejnom”.

Greenaway skúma prepojenie medzi sexuálnym pudom, smrťou a tvorivou energiou umelca. Film je plný originálnych nápadov a predstavuje neopozeraný typ biografie. Nasledujúci deň, 7. marca bude Kino inak premietať lotyšský film Utiecť z Rigy (Escaping Riga). Davis Simanis v ňom sleduje životy Sergeja Ejzenštejna a Isiahu Berlina, významného britského filozofa a politického teoretika, taktiež rodáka z Rigy. Film sa pohybuje medzi hraným a dokumentárnym filmom v štýle found footage a nachádza zaujímavé paralely medzi životmi týchto dvoch veľkých postáv 20. storočia.

V utorok 15. marca predstaví Kino inak jeden z najoceňovanejších experimentálnych filmov minulého roka 88:88. 24-ročný Kanaďan Isiah Medina vytvoril koláž obrazov a zvukov zo života niekoľkých kamarátov. Slovami ťažko opísateľný film pôsobí ako hmýrenie myriád myšlienok, ako kolektívny stav mysle, ktorá sa súčasne zaoberá identitou, telom, vzťahmi, rasizmom, či politikou v najširšom slova zmysle. Premiéru mal na festivale v Locarne v sekcii s príznačným názvom Signs of Life.

Záver mesiaca bude patriť belgickej režisérke Chantal Akerman, veľkej postave európskeho filmu, ktorá sa počas 40-ročnej kariéry nikdy nebála experimentovať. V rámci pravidelného cyklu Ženy filmu ponúkne Kino inak 29. marca možnosť spoznať túto autorku najprv prostredníctvom dokumentárneho filmu o nej a potom aj prostredníctvom jej posledného hraného filmu.

Nepatrím nikam – Filmy Chantal Akerman (I Don’t Belong Anywhere – The Cinema of Chantal Akerman) predstaví režisérkinu tvorbu a kinematografické myslenie aj divákom, ktorým jej meno doteraz unikalo. Dokument vznikol tesne pred jej smrťou a sleduje jej neustále hľadanie tak v osobnom živote, ako aj vo svete filmu.

Nasledovať bude Almayerovo šialenstvo (La folie Almayer), chladná a esteticky pôsobivá adaptácia románu Jamesa Conrada. Odohráva sa niekde v juhovýchodnej Ázii, na brehu širokej rieky, kde žije jediný Európan, ktorý sa nechce vzdať svojich vzdušných zámkov kvôli láske k dcére. Premietanie filmu Alamyerovo šialenstvo sa koná v spolupráci s Francúzskym inštitútom.

Zdroj: A4