KIRI_YAK na debutu experimentuje s elektronikou, ambientem i glitchem

Skladatel, producent a známý jazzový kytarista Kirill Yakovlev aka Kiri_Yak vydává své první sólové EP s jednoduchým názvem NR. 1. Na albu rozvíjí svou sólovou tvorbu pomocí syntezátorů založených na akustických zvucích a granulární syntéze v kombinaci s kytarovou improvizací a bicími automaty.

Pětice skladeb nese velkolepost filmové hudby, je výrazně ovlivněna cyberpunkem, sci-fi, myšlenkovými toulkami po vesmíru i širokou škálou možností, které přináší svět elektroniky – syntezátory či samply. Kiri_Yak si pohrává s glitchem, kontrasty a neobvyklými a nečekanými změnami nálad. Nezapomíná ani na své hudební kořeny, kompozice tak protne kromě elektroniky také jazz, downtempo a ambient.

Sám Yakovlev rád přechází mezi uměleckými disciplínami, stojí proto nejen za hudbou a mixem, ale také za coverem alba a doprovodnými animacemi. O mastering se postaral Gaex. Album vychází digitálně na Yakovlevově labelu Owl Production.

Kirill Yakovlev působil v projektech CIRILIC, B/Y Organism, vystoupil na významných českých a zahraničních jazzových festivalech jako Trostberg (DE), Marezijazz (SI), Grünland Festival Steyr (AT), Bohemia Jazzfest a Jazzfest Brno. V současnosti rozvíjí spolu s bubeníkem Petrem Nohavicou a kontrabasistou Janem Sedlákem projekt Kirill Yakovlev Trio a skládá hudbu pro divadelní představení (Storytelling CZ, Losers Cirque Company).

Kiri_Yak vystoupí 20. července na festivalu Letiště v Hranicích na Moravě.

Rozcestník streamovacích platforem: https://songwhip.com/kirill-yakovlev/solo-ep-nr1
Web: www.kirillyakovlev.eu
Ig: instagram.com/kiri_yak

TS