Klavirista Jakub Tököly predstavuje debut Different Directions.

Mimoriadne talentovaná osobnosť novej jazzovej generácie. Klavirista Jakub Tököly patrí k rešpektovaním inštrumentalistom československej žánrovej scény. Svoj debutový album Different Directions však slovenský hudobník a skladateľ predstavil iba nedávno.

Novinka vydavateľstva Hudobný fond vznikala v priebehu troch rokov. Bez umelého tlaku a zbytočnej nervozity. „Kompozície vznikali veľmi prirodzeným spôsobom,“ dodáva samotný líder projektu. „S mojím triom sme urobili väčšiu československú šnúru, po ktorej bolo jasné, že je čas nahrať autorský projekt. Na albume je sedem našich skladieb.

Štyri sú moje a tri sú od kontrabasistu Petra Kormana,“ objasňuje vznik konceptu debutovej nahrávky Jakub Tököly. Slovenský klavirista si do nahrávacieho štúdia zavolal zvyšných dvoch členov svojho tria, kontrabasistu Petra Kormana a bubeníka Petra Solárika. Zohratú zostavu doplnili dvaja špeciálni “pražskí“ hostia, saxofonista Ján Fečo a trubkár Miroslav Hloucal. „Dá sa povedať, že tie skladby určitým spôsobom mapujú náš hudobný vývoj. Preto aj názov Different Directions,“ dodáva k sedmičke autorských skladieb výrazný predstaviteľ mladej jazzovej generácie. Tökölyho debut sa hlási k tradičnému jazzu, no nevyhýba sa ani žánrovým “odbočkám“. Nahrávka Different Directions je aj preto výborným tipom pre hudobne zvedavého poslucháča.

„Na tej doske je citeľný tradičný jazzový jazyk. Myslím si, že na svoje si príde najmä jazzová obec. Na druhej strane sú tam skladby, ktoré obsahujú silné melódie. Nájdete tam prvky z flamenca, klasiky, hlavne z impresionizmu. Myslím si preto, že to nie album len pre jazzových poslucháčov.“ Slová Jakuba Tökölyho potvrdzujú, že na československej žánrovej scéne sa objavil inštrumentalista s výnimočne otvoreným uvažovaním. Nahrávka Jakub Tököly – Different Directions vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond. 

Ďalšie informácie o CD Jakub Tököly – Different Directions
FB profil Hudobného fondu

Zdroj: Hudobný fond