Klaviristka Daniela Varínska pripomína Beethovenovu genialitu.

„Beethoven je výsostne ľudský. Myslím, že sa s ním môže identifikovať každý človek. V jeho hudbe je neustály zápas o vyššie hodnoty,“ opisuje svoj vzťah ku geniálnemu skladateľovi jedna z našich najvýznamnejších klaviristiek Daniela Varínska.

Vydavateľstvo Hudobný fond prichádza po viac ako dvoch desaťročiach s reedíciou jej albumu Beethoven – Daniela Varínska – fortepiano. Hudobná udalosť pre všetkých milovníkov vážnej hudby má však ambíciu osloviť aj širšie poslucháčske publikum. Naliehavá interpretácia Daniely Varínskej v kombinácii s unikátnym nástrojom. Toto stretnutie s hudobnou krásou by ste si nemali nechať ujsť.

„Pôvodný zámer bol nahrať album pre kaštieľ v Dolnej Krupej. Beethoven tam chodieval na kratšie pobyty a tieto sonáty sú venované jeho priateľom,“ objasňuje nahrávanie výnimočnej nahrávky Daniela Varínska. Tri slávne skladateľove sonáty nahrala na unikátnom fortepiane. Nástroj, ktorého vznik siaha až do sedemnásteho storočia je nerozlučne spätý s géniami vážnej hudby. Slovenská klaviristka sa k nemu dostala až začiatkom deväťdesiatych rokov. „Poslucháča môže zaujať nezvyklý zvuk klavíra, ktorý mohlo počuť len veľmi úzke publikum. Navyše je to veľmi zrozumiteľná hudba aj pre laika. Keďže sa tam striedajú rýchle, pomalé aj priam tanečné časti, každý si na nahrávke môže nájsť niečo pre seba,“ opisuje charakter reedície Varínska. Silné hudobné posolstvo nemôže zostarnúť. Daniela Varínska ponúka vnímavému poslucháčovi tri slávne sonáty, ktoré dostali vďaka fortepianu nový výrazový charakter. „Prvá Sonáta op. 7 je z Beethovenovho ranného obdobia. Veľmi rozsiahla a kompozične mimoriadne zaujímavá. Zvyšné dve sú veľmi populárne, najmä Sonáta mesačného svitu. Nemenej slávna je aj záverečná Appassionata,“ dodáva jedna z najvýznamnejších osobností nášho interpretačného umenia.

Daniela Varínska vás pozýva na stretnutie s hudobnou krásou, ktorú stvoril skladateľ s citom pre ľudskosť. Nahrávka Beethoven – Daniela Varínska – fortepiano vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond.

FB profil vydavateľstva Hudobný fond: https://www.facebook.com/hudobnyfond.sk

Daniela Varinska

Zdroj: Hudobný fond | www.hf.sk