Kolowrat sa vracia s novými piesňami po 11 rokoch. Vypočujte si EP KRISTAL

Po dlhšej pauze prichádza Kolowrat s novými autorskými piesňami, sústredenými na EP s názvom KRISTAL. To vychádza ako CD aj digitál na značke Slnko Records 16. októbra 2024. Košickí hudobníci novú tvorbu predstavujú videom k skladbe Tvár, čo mi nerobí priateľov a na prelome novembra a decembra odohrajú štyri koncerty na Slovensku a v Čechách.

Aj keď sa Kolowrat na tomto EP nezišiel v kompletnej zostave, nové pesničky sú nahraté v plných aranžmánoch. Po akustickom albume Bichrom (2021), za ktorým stála dvojica Rasťo Rusnák a Janko Horňák, kapelu doplnila bubeníčka Zuzka Ďurčeková. O vizuálnu stránku KRISTALu sa postaral fotograf Dávid Doroš, finálny zvuk piesní ošetril Erik Horák zo štúdia Lososound.

Nové piesne Kolowratu sa opäť hýbu najmä zákutiami medziľudských vzťahov, všímajú si pasce súčasného životného štýlu, vážia pomer neistoty a zrelej dospelosti. Sú osobnou výpoveďou i civilnou reflexiou, vedia byť pichľavé, trpké ale aj romantické.

Prvým singlom z EP je takmer sedem minútová gradujúca skladba ´Tvár čo mi nerobí priateľov´. Klipu k nej sa režijne ujal Dávid Doroš.

Kapela Kolowrat debutovala albumom Vrany sa vracajú v roku 2006. Za druhý album Slnko je vo veži (2009) získali tri nominácie na Radio Head_Awards 2009 (Album roka – Cena poslucháčov a Cena kritikov a Singel roka za pieseň „Ja a slečna Ts“). V októbri 2013 vydal Kolowrat album Pobiť sa/utiecť, ktorý rovnako zaznamenal viaceré výborné ohlasy na Slovensku i v Čechách. Koncom roka 2015 ohlásili členovia kapely prestávku (prerušovanú občasnými akustickými vystúpeniami a v plnej zostave jediným koncertom na Pohode 2018). Na jar 2021 kapela vydala album Bichrom, ktorý bol štúdiovým záznamom ich akustických koncertov vo dvojici.

S KRISTALom tak Kolowrat prvýkrát po 11 rokoch prichádza s novým piesňovým materiálom. Spolu so staršími skladbami ho naživo predstaví na štyroch koncertných vystúpeniach, ďalšie sa plánujú.

KONCERTY KOLOWRAT:
29.11.2024 Bratislava, Pink Whale, spolu s Tante Elze: https://koncerty.slnkorecords.sk/event-detail/67065f352a59fa7ea4d0500c/?lang=sk_SK
30.11.2024 Praha, Kaštan, spolu s Terrible 2s: https://www.smsticket.cz/vstupenky/49725-noc6-kolowrat-sk-terrible-2s-Sk-kastan-scena-unijau-praha
06.12.2024 Prešov, Christiania
07.12. 2024 Košice, Divadlo Na Peróne

VIAC INFO
Kolowrat – Tvár, čo mi nerobí priateľov (video): https://www.youtube.com/watch?v=X8Ds1yyH4Oc
Kolowrat – KRISTAL (CD | digital): https://www.slnkorecords.sk/kolowrat/kristal
Kolowrat – KRISTAL (stream): https://slnko.lnk.to/kristal
Web: www.kolowrat.sk
FB: facebook.com/kolowrat.sk

TS