Kompilácia najväčších hitov Hany Zagorovej vychádza v komplete dvoch LP platní

V čase nedožitých narodenín Hany Zagorovej vychádza 6. septembra 2024 na vinyloch dvojalbum s reprezentatívnou kompiláciou najväčších hitov tejto legendárnej speváčky.

Dlhoročný spolupracovník Hany Zagorovej producent Luboš Kříž vybral 24 pesničiek, ktoré predstavujú päť dekád žiarivej hudobnej dráhy nezabudnuteľnej 9-násobnej zlatej slávice. Dvojalbum Mít tě ráda pripomína speváčkin osobitý hlas, silné melódie a výborné texty od Bludičky Julie z roku 1969 až po jej posledný hit Já nemám strach, ktorý pre ňu v roku 2018 zložil Marek Ztracený.

Hana Zagorová mala v repertoári skladby na pomedzí šansónu a sympatické tanečné refrénovky. Jej charakteristický prejav inšpiroval popredných českých skladateľov Karla Svobodu, Jiřího Zmožeka, Václava Zahradníka, Vítězslava Hádla, Pavla Žáka, Karla Vágnera, Jiřího Březíka či duo ORM. Po roku 2016 s úctou venovali speváčke mimoriadne skladby tiež mladší spolupracovníci zo zdanlivo iných hudobných sfér, napríklad Radůza, Márdi a Marek Ztracený.

Dvojalbumová kolekcia Hany Zagorovej Mít tě ráda predstavuje to najlepšie v danom žánri a od 6. septembra bude okrem vinylovej verzie dostupná i digitálne.

TEASER: https://www.youtube.com/watch?v=7eYnEuPk3z8
MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/HanaZagorovaMitTeRadaPR

Hana Zagorová (narodená 6. septembra 1946) bola jednou z najvýraznejších osobností českej kultúrnej scény posledných piatich dekád. Patrí k najúspešnejším speváčkam českej populárnej hudby a počas svojej kariéry si niekoľkokrát vyskúšala i filmové a divadelné herectvo či moderovanie televíznych relácií. Svoju hviezdnu kariéru započala v 60. rokoch, kedy vyštudovala brnenskú JAMU, v roku 1963 sa zúčastnila na súťaži Hledáme nové talenty a následne vydala svoj prvý singel a začala sa objavovať v televíznych reláciách. Hneď v úvode ďalšieho desaťročia vydala v Supraphone prvý album Bludička. V tej dobe sa tiež presťahovala z Ostravy do Prahy, kde spolupracovala s Orchestrom Václava Zahradníka a hosťovala v Divadle Semafor. V rovnakom čase odštartovala úspešnú mnohoročnú spoluprácu s Karlom Vágnerom a jeho kapelou. Piesne pre ňu písali poprední skladatelia a textári: Jiří Zmožek, Vítězslav Hádl, Pavel Žák, Petr Hapka, Karel Vágner, Zdeněk Borovec, Zdeněk Rytíř, Michal Horáček a neskôr Marek Ztracený či Radůza a mnoho ďalších. Jej piesne vynikali výbornými textami, niektoré si písala sama. Od júna 1989 až do pádu komunistického režimu mala kvôli podpísaniu petície Několik vět zákaz verejne vystupovať. Od 90. rokov realizovala svoje relácie na televíznych obrazovkách, s malou pauzou usporiadavala koncertné turné a vydala ďalšie albumy v spoločnostiach Multisonic a Supraphon. Na jej konte sú desiatky albumov a singlov, niekoľko záznamov z jej koncertov (ktoré vysielali televízie i rozhlas) a mnoho prestížnych ocenení od Zlatého slávika cez Sieň slávy, cien Anděl až po mnoho zlatých a platinových platní vrátane diamantovej platne z roku 2014 za predaj 10,5 milióna hudobných nosičov v spoločnosti Supraphon. Jej piesne patria k najznámejším hitom českej scény, jej sláva však dosiahla aj za hranice – do Poľska, Nemecka, Bulharska či Belgicka, kde sa v 70. – 80. rokoch s úspechom zúčastnila na niekoľkých hudobných festivaloch. V roku 2019 vydala posledný sólový album Já nemám strach a o rok neskôr nahrala v spolupráci s manželom Štefanom Margitom kolekciu piesní pod názvom Konečně společně. Svoj život opísala v knihe memoárov Dřív, než to zapomenu. Hana Zagorová zomrela 26. augusta 2022 vo veku 75 rokov. V tom istom roku jej prezident Českej republiky Miloš Zeman udelil medailu Za zásluhy.

TS