Kompletné uvedenie Šostakovičových kvartet vo februári len v Bratislave!

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie pripravil na začiatok februára (3. – 7. 2. 2016) historicky prvé kompletné uvedenie sláčikových kvartet Dmitrija Šostakoviča na Slovensku. Pätnásť skladieb ruského klasika hudby 20. storočia, ktorý koexistoval v krehkej symbióze s totalitným režimom, zaznie v priebehu troch dní a počas piatich koncertov vo Veľkej sále Slovenského rozhlasu v podaní renomovaného britského súboru Brodsky Quartet.

„Kto chce počuť, počuje. Všetko som vyjadril hudbou.“ D. Šostakovič

Dmitrij Šostakovič (1906–1975) sa ako najvýraznejší a režimom exponovaný predstaviteľ sovietskej kultúry musel vyrovnávať s intenzívnymi osobnými a umeleckými tlakmi, ktoré zvlášť v období stalinizmu prepožičali jeho životu charakter existencionálnej drámy. Aj po 110 rokoch od skladateľovho narodenia priťahuje jeho hudba emocionálne silným spojením pátosu, tragiky a výrazovej hĺbky so sarkazmom, groteskou a zašifrovanými odkazmi. Kým známejšie symfónie sú verejným obrazom tvorcu, 15 sláčikových kvartet z obdobia medzi rokmi 1938 – 1974, predstavuje podľa Šostakovičovej manželky Iriny denník skladateľovej duše.

brodsky-quartet_pict

Bratislava – Amsterdam 

„Uvádzanie tohto náročného kompletu nie je ani vo svete úplnou samozrejmosťou. Myslím, že to bude vzrušujúci a veľmi emocionálny zážitok, na ktorý sa osobne veľmi teším,“ povedal pre Konvergencie prvý huslista Brodsky Quartet Daniel Rowland (www.danielrowland.com), ktorý je tiež vyhľadávaným sólistom a pôsobí aj ako profesor na prestížnej londýnskej Royal College of Music. Brodsky Quartet (www.brodskyquartet.co.uk) existuje od roku 1972 a na svojom konte má 50 nahrávok a viac než 2000 koncertov. Vďaka spolupráci s Paulom McCartneym či Björk je súbor známy aj mimo klasickej hudby. Kvartetá Dmitrija Šostakoviča patria od začiatku medzi jeho repertoárové špeciality. Tretie bolo medzi prvými dielami, ktoré britskí hudobníci naštudovali. V 70. rokoch 20. storočia, kedy v západnej Európe neboli všetky skladateľove kompozície rovnako dostupné, si hudobníci museli party 11. kvarteta prepísať z nahrávky (!) Úspešné uvedenie všetkých Šostakovičových kvartet koncom 80. rokov v londýnskej Queen Elizabeth Hall viedlo k ponuke vydavateľstva Teldec nahrať tieto diela ako celok prvýkrát na CD. Okrem Bratislavy uvedie Brodsky Quartet komplet Šostakovičových kvartet len v amsterdamskom Muziekgebouw, kde celý cyklus nahrá live pre známe vydavateľstvo Chandos. Skutočnosť, že Šostakovičove kvartetá sú od vzniku telesa stabilnou súčasťou jeho repertoáru, sa v interpretácii prejavuje v hĺbke ponoru do skladateľovej poetiky a v intenzite poslucháčskeho zážitku, o čom svedčí i kritika uverejnená v britskom denníku The Guardian (2014): „Šostakovičove kvartetá patria už dlhú dobu medzi základné kamene repertoáru Brodsky Quartet. (…) V hre hudobníkov bolo cítiť prežitie skladateľovho zápasu s morálnymi a filozofickými otázkami, ich aktuálnosť podčiarkla rozvážnosť interpretácie. Schopnosť komunikovať odkaz týchto diel na viacerých úrovniach, pričom ich esenciálnymi kvalitami ostávajú ľudskosť a virtuozita, sú prísľubom trvalých zážitkov z celého cyklu.“

Nielen kvartetá

Špeciálna zimná edícia Konvergencií začala už v januári čítaním úryvkov z knihy Solomona Volkova Svedectvo. Pamäti Dmitrija Šostakoviča v podaní známeho slovenského herca Roberta Rotha. „Boli sme príjemne zaskoče­ní veľkým záujmom, budeme veľmi radi, keď si ľudia na tento projekt nájdu čas aj vo februári. Je to totiž naozaj niečo, čo neuvidíte ani vo Viedni, Budapešti či v Prahe,“ povedal o podujatí v bratislavskom Artfore pre Denník-N umelecký riaditeľ Konvergencií, violončelista Jozef Lupták. Festival ponúkne pred trojdňovým maratónom Šostakovičových kvartet (3 dni / 5 koncertov / 7 hodín hudby) ako bonus ešte špeciálny koncert: 3. februára o 19.00 hod. vystúpia v Slovenskom rozhlase Daniel Rowland (husle), Milan Paľa (husle), Simon Tandree (viola), Jozef Lupták (violončelo) a Nataša Kudritskaja (klavír), ktorí spolu uvedú Šostakovičovo Klavírne trio č. 2 e mol op. 67 a Klavírne kvinteto g mol op. 57.

Vstupenky nájdete v sieti Ticketportal.
Viac informácií o podujatí na www.facebook.com/konvergencie

Zdroj: Konvergencie