Koncertný večer s francúzskou, českou a slovenskou jazzovou špičkou

Peter Lipa so svojou kapelou už 8. septembra vystúpi v krásnom prostredí letnej scény SĽUKu v bratislavských Rusovciach. Počas večera bude koncertovať aj špičkový francúzsky saxofonista Léon Phal a česká klaviristka a skladateľka Nikol Bóková. Koncert je organizovaný pod hlavičkou Bratislavských Jazzových Dní, bližšie informácie nájdete na www.bjd.sk.

Léon Phal je kľúčovým umelcom novej francúzskej jazzovej vlny a jeho dobré meno už presahuje hranice Európy.  Na jeho súčasnej hudbe je azda najzásadnejším a najpozoruhodnejším faktom to, že pri tvorbe nepoužíva žiadne stroje ani elektroniku.

Napriek tomu, že jeho hudba má feeling aktuálneho klubového zvuku, je vytvorená výlučne s použitím tradičných jazzových nástrojov. V Rusovciach bude koncertovať s kvintetom v zložení: Arthur Alard (bicie), Rémi Bouyssière (kontrabas), Gauthier Toux (klávesy) a Zacharie Ksykowski’s (trúbka).

Nikol Bóková patrí k najoslnivejším úkazom českého hudobného neba. Ostravská rodáčka sa dlhé roky profilovala ako klasická pianistka. Pred niekoľkými rokmi sa začala otvárať jazzu a ďalším hudobným žánrom. Počas krátkej doby vydala niekoľko vysoko cenených autorských nahrávok, ktoré boli hodnotené s veľkým uznaním odbornou kritikou aj verejnosťou. Je často označovaná za jednu z najtalentovanejších autoriek a klaviristiek na súčasnej jazzovej scéne v Česku.

Nikol Bóková je držiteľkou ocenení Anděl a Jantar, víťazkou ankety Českého rozhlasu Jazz „Česká jazzová sklizeň.“ Vo svojej tvorbe čerpá zo svojho pôvodného klasického hudobného vzdelania a originálne prepája prvky jazzu, klasiky, ale aj popu a minimalizmu. Členmi jej jazzového kvarteta sú David Dorůžka (elektrická gitara), Martin Kocián (kontrabas) a Michał Wiergoń (bicie). 

Hostiteľom tradičného septembrového warm-upu Bratislavských Jazzových Dní Slovenská sporiteľňa je Peter Lipa, ktorý letný jazzový večer svojim koncertom aj uzatvára. Peter Lipa je najvýznamnejšou osobnosťou slovenského jazzu, zakladateľom a spoluorganizátorom festivalu. Spolu s ním v Rusovciach budú koncertovať Peter Lipa ml. (klávesy), Michal Fedor (bicie), Richard Csino (basa) a Radovan Tariška (saxofón).

Koncert v bratislavských Rusovciach je úvodným večerom Bratislavských Jazzových Dní, ktoré sa budú konať od 18. do 20. októbra 2024. Medzi doteraz zverejnenými hviezdami sú Bill Frisell, Richard Galliano NYT Trio a GoGo Penguin. Kompletné informácie o oboch koncertoch sú na www.bjd.sk.

TS