Kontroverzný film MASARYK uvidia diváci v limitovanej predpremiére už tento rok!

Nový film českého režiséra Júliusa Ševčíka MASARYK s Karlom Rodenom v hlavnej úlohe, venovaný jednému životnému obdobiu diplomata a politika Jana Masaryka vstúpi do slovenských kín v marci 2017. Už tento rok sa však uskutoční predpremiéra filmu v limitovanom počte predstavení v Bratislave. 

V závere tohto roka 15. – 20. decembra a 29. decembra  bude film MASARYK ako jediné v limitovanej predpremiére premietať bratislavské kino Mladosť. Predpredaj vstupeniek bol  zahájený od dnešného dňa. Celoslovenská distribučná  premiéra sa uskutoční 23. marca 2017. 

„Rozhodli sme sa Masaryka ukázať v exkluzívnej predpremiére ešte tento rok v decembri. Urobili sme tak v Prahe aj v Bratislave. Pevne veríme, že týmto špeciálnym filmovým vianočným darčekom uspokojíme aspoň tých najväčších zvedavcov a navnadíme všetkých milovníkov dobrého filmu na marec do všetkých slovenských kín,“  vysvetľuje Denisa Biermannová zo spoločnosti Garfield Film, ktorý je distribútorom filmu. 

small_masaryk-a-hajdu-e-herzigova-k-roden-foto-infilm-tif

Film predstavuje Jana Masaryka ako vlastenca, zapáleného diplomata a bohéma, milujúceho ženy, umenie a hudbu, ktorý viedol v súkromí extravagantný život – skutočný protipól jeho diplomatickej dráhy. Historikovia sa zhodujú na tom, že Jan Masaryk bol v dvadsiatych rokoch často vídaný v nočných podnikoch, kde „…patril k tým, ktorí nechávali v separé stúpať sekt v sladkých fontánach…“ Zatiaľ čo jeho otec, T.G.M. bol vnímaný ako ušľachtilý puritán, jeho syna zvykli prezývať „Veselý Jan.“ Zaujímavou zhodou okolností je fakt, že práve Karel Roden už v minulosti stváril i postavu T.G. Masaryka. Podľa jeho slov sa však zdá, že aktuálnu úlohu jeho syna si vychutnal viac: „Reálie okolo Masarykovcov mám naštudované len zbežne, no myslím, že je mi bližší Jan Masaryk než T.G. Masaryk,“ priznáva. 

Jan Masaryk bol údajne tiež vyhľadávaným objektom žien. Vo filme jednu z jeho príležitostných lások, herečku a speváčku Madlu, ktorá je fiktívnou postavou, hrá modelka Eva Herzigová. A kto mohol byť inšpiráciou? Dobové dokumenty svedčia o tom, že noviny často špekulovali o Masarykovom vzťahu k herečke Adine Mandlovej či speváčke Jarmile Novotnej, s kterými bol často vídaný. Písalo sa tiež o jeho pomere s partnerkou Karla Čapka, herečkou Olgou Scheinpflugovou.

V titulnej úlohe filmu Masaryk sa predstavuje v jednej zo svojich najlepších rolí v kariére mimoriadny český herec Karel Roden. V ďalších úlohách uvidíme plejádu domácich hereckých osobností v roli skutočných historických postáv – Oldřicha Kaisera ako prezidenta Edvarda Beneše, Jiřího Vyorálka ako Konráda Henleina, Roberta Jaškówa ako Emanuela Moravce. V roli jednej z Masarykových priateliek sa vracia do českého filmu modelka Eva Herzigová. Ďalej hrajú Emília Vášáryová, Zuzana Kronerová, Martin Hoffman.

small_masaryk-kare-roden-eva-herzigova-foto-infilm-tif

Česko-slovenský film Masaryk vznikol v produkcii spoločnosti IN Film a Rudolfa Biermanna za účasti množstva zahraničných hercov. Psychiatra Steina hrá nemecký herec a spisovateľ Hanns Zischler, jeden z hereckých predstaviteľov slávnej Spielbergovej drámy Mnichov. Ďalší sa objavujú ako významné osobnosti dobovej politiky a kultúry – spisovateľku a Masarykovu neskoršiu snúbenicu Marciu Davenportovú stvárnila španielská herečka Arly Joverová (Blade, Muži, kteří nenávidí ženy), ministerského predsedu Chamberlaina hrá britský herec Paul Nicholas, britského ministra zahraničních vecí Halifaxa Dermot Crowley, (Babel, seriály Luther, Raw), francúzskeho ministra Bonneta  Milton Welsh (Grand Hotel Budapest, Muž ve stínu). 

Koproducentom filmu je Česká televize, RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a ZDF / Arte. Vznik filmu podporil: Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuálny fond. Distribútorom filmu  Masaryk v ČR je spoločnosť Bioscop, na Slovensku spoločnosť Garfield Film.

Zdroj: SOUL FOR SHOW