Korunovačné slávnosti 2011: Korunovácia Márie Terézie už zajtra 26. júna!

26. júna 2011 si Bratislava pripomenie korunováciu najvýznamnejšej rakúsko-uhorskej panovníčky z rodu Habsburgovcov Márie Terézie, ktorá bola v Bratislave korunovaná pred 270 rokmi 25. júna 1741. Záštitu nad podujatím prevzal 1. podpredseda vlády SR a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ a primátor Hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik.

Hlavní partneri podujatia sú: Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Slovenská agentúra pre cestovný ruch a Hlavné mesto SR Bratislava.

Sprievod - Korunovačné slávnosti 2010 - Ján Vlk - Dreamwolf
Korunovčný sprievod – Korunovačné slávnosti 2010
Autor a organizátor podujatia je Miroslav Vetrík z Občianskeho združenia Korunovačná Bratislava. Korunovačné slávnosti začnú poobede o 15.00 hod z bratislavského hradu. Pred hradným nádvorím bude nastúpená cisárska garda v dobových uniformách, uhorskí husári na koňoch v kostýmoch z polovice 18. storočia spolu so strážcami korunovačných insígnií a uhorskou šľachtou. Začiatok sprievodu bude veľmi impozantný. Budú ho sprevádzať oslavné salvy a vojenská prehliadka. Korunovačný sprievod bude zahàňať okolo 150 účinkujúcich. V sprievode nebudú chýbať ani predstavitelia najbližšej rodiny Márie Terézie – jej manžel arciknieža Štefan Lotrinský spolu s malými deťmi, ktorí budú dekorovaní rakúskou šerpou. Korunovačný sprievod je tradične pripravovaný v spolupráci s Tovarišstvom starých bojových umení a remesiel pod vedením Petra Kozu a Tomášom Achsom.
Mária Anna Habsburská - Korunovačné slávnosti 2010 - Ján Vlk - Dreamwolf
Mária Anna Habsburská – Korunovačné slávnosti 2010
Obrad korunovácie sa uskutoční o 15.30 na Hlavnom námestí. Kráľovná Mária Terézia v tradičnom liturgickom obrade bude pomazaná ako kráľ a dostane korunovačné insígnie: žezlo, jablko, meč, korunu a plášť. Máriu Teréziu stvárni nádejná mladá herečka z divadla Aréna Gabika Marcinková, toho času študentka VŠMU. Mária Terézia totiž prijala korunu ako 24 ročná. Režisérom korunovačného obradu bude pedagóg konzervatória v Bratislave a hosťujúci asistent réžie opery SND Roman Bajzík.
Korunovaný Ferdinand IV  - Korunovačné slávnosti 2010 - Ján Vlk - Dreamwolf
Korunovaný Ferdinand IV – Korunovačné slávnosti 2010
Po obrade korunovácie bude nasledovať pasovanie rytierov Rádu zlatej ostrohy, korunovačná prísaha a korunovačný pahorok – neodmysliteľné časti obradu korunovácie uhorského kráľa. Na Hlavnom námestí potom bude ľudová veselica so sprievodným dobovým programom, v rámci ktorého sa uskutoční i šachová partia 1. podpredsedu vlády Jána Figeľa s primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom. Obaja už predbežne vyjadrili svoj súhlas v šachovom dueli. Ľudovú veselicu bude viesť a moderovať Miroslav Kasprzyk.
Pasovanie rytierov rádu Zlatej ostrohy - Korunovačné slávnosti  2010 - Ján Vlk - Dreamwolf
Pasovanie rytierov rádu Zlatej ostrohy – Korunovačné slávnosti 2010
Pre návštevníkov podujatia budú pripravené aj stánky s občerstvením, kde budú môcť ochutnať opekané uhorské klobásy, cigánske pečienky, korunovačný guláš, prešporské bajgle, korunovačné víno, pivo z kráľovského pivovaru Krušovice.
Korunovačný pahorok  - Korunovačné slávnosti 2010 - Ján Vlk - Dreamwolf
Korunovačný pahorok – Korunovačné slávnosti 2010
Korunovačné slávnosti budú ukončené ohňostrojom o 21.30 hod.

Salva - Korunovačné slávnosti 2010 - Ján Vlk - Dreamwolf
Salva – Korunovačné slávnosti 2010

Zdroj: Korunovacneslavnosti.sk
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf
Publikoval: Redakcia GREGI.NET