Košice lajkujú literatúru. Festival LiKE predstaví literatúru vo všetkých jej podobách!

Začiatkom novembra bude košická Tabačka/Kulturfabrik patriť úvodnému ročníku multižánrového festivalu súčasnej literatúry s názvom LiKE. Od 3. do 5. novembra sa priaznivci kvalitnej literatúry môžu tešiť na autorské čítania, besedy, výstavy ilustrácií a komiksov, premietanie vizuálnej poézie, prednášky o typografii a grafickom dizajne, rôzne diskusie na aktuálne kultúrne témy a sprievodné podujatia.

LiKE je nový košický festival súčasnej literatúry, na ktorom sa predstavia spisovatelia, ilustrátori, grafici, ako aj vydavatelia a zástupcovia knižnej kultúry. „Na podujatí prezentujeme viaceré osobnosti – svetovo uznávaného dizajnéra a typografa Petra Biľaka, libanonského tvorcu komiksov a performera Mazena Kerbaja, intermediálneho umelca Milana Adamčiaka, etablovaných domácich spisovateľov – Dušana Mitana, Ballu, Máriu Ferenčuhovú či Michala Habaja,“ hovorí Miroslava Vallová z Literárneho informačného centra, ktoré prostredníctvom Dní slovenskej litaratúry podporuje aktivity ľudí a združení výrazne ovplyvňujúcich literárny život na Slovensku.

Festivalový warm-up

Vo štvrtok 3. novembra od 17. hodiny sa môžu záujemcovia a zvedavci „ohriať“ v košickej Kotolni sa Strojárenskej ulici na vernisáži výstavy komiksu, ktorá ponúkne diela vyše 30 autorov z krajín V4.

Po vernisáži bude na tom istom mieste nasledovať prezentačný formát Pecha-Kucha, ktorej v poradí 43. časť bude mať podtitul Literárny špeciál. Od 18. hodiny budú mať možnosť návštevníci vidieť prednášky a prezentácie desiatky aktérov, ktorí sa venujú literatúre. Pätica kultúrnych operátorov venujúcich sa literatúre z Košíc a Bratislavy pripravila bohatý program, ktorý je prístupný na webovej stránke www.likefestival.sk.

76733d50-c571-4efe-87d1-4c170d528d1e

Otvorenie a rapový dvojkoncert

Oficiálne otvorenie festivalu LiKE bude v piatok 4. novembra o 18. hodine v Bistre Tabačka. Jeho súčasťou bude aj vernisáž výstavy ilustrácií Daniely Olejníkovej z najnovšej knihy Mareka Vadasa – Útek.

Ťahákom prvého večera bude okrem iných aj Libanonský komiks, v ktorom sa o svojom živote medzi Bejrútom a Berlínom, o situácii v regióne a komikse na Blízkom východe bude rozprávať libanonský hosť Mazen Kerbaj so spisovateľom a prekladateľom Michalom Hvoreckým.

Aký koncert zvoliť na otvorenie festivalu súčasnej literatúry? Fero Malík dramaturg Literárneho klubu a programu festivalu LiKE, má v tom jasno: „WWW je legenda českej hiphopovej scény. Ich hudba v kombinácii s výbornými textami Lubomíra Typlta bude na jednom pódiu doplnená neortodoxným bubeníkom Pavlom Fajtom.“ Hudobný program doplní rapové duo Modré hory, ktoré zaujme svojou civilnosťou a autentickosťou.

Literatúra od rána do večera

 Hlavným festivalovým dňom bude sobota. Raňajkovať môžete priamo na Brakfaste so špeciálnymi hosťami a pokračovať ďalej podľa chuti na diskusno-prezentačných blokoch s poetmi, prozaikmi či komiksovými expertmi. Návštevníci festivalu LiKE oslávia 20 rokov literárnej súťaže Poviedka spolu s jej laureátmi, dajú si Čau o piatej s vydavateľom Kolomanom Kertészom Bagalom a jeho autormi. V rámci festivalovej relaxačnej zóny je pre vás pripravený knižný a dizajnérsky mini-market. Pripravte sa aj na diskusiu O súčasných podobách extrémizmu s Michalom Havranom, kde budú diskutovať fotograf a novinár Andrej Bán, programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku Laco OravecTomáš Rafa,  ktorý sa vo videoarte venuje vymedzovaniu hraníc patriotizmu, extrémizmu a nacionalizmu. Po diskusii budú nasledovať prezentačno-diskusné bloky. LiKE uvedie dizajnéra svetového formátu, žijúceho v Holandsku, Petra Biľaka a dve legendy slovenskej literatúry – Dušana Mitanu a Stanislava Rakúsa. V tabačkovom Black Boxe zažijete tajomné vystúpenie Michala Habaja, v kinosále zas „pohyblivé básne” a večer uzatvára koncert košickej formácie Poetic Electric vo Fabric café.

Súčasťou festivalu LiKE bude aj prezentácia aktivít Európskeho domu poézie Košice v podobe edukačnej platformy LitZoom (alternatívna hodina literatúry), v rámci ktorej sa môžte zapojiť do kreatívneho písania so zaujímavými lektormi a samostatného formátu Košice Book fest, kde sa predstavia najmä literáti a umelci z metropoly východu.

Organizačný tím verí, že festival LiKE nebude iba jednorazovým „košickým endemitom“, ale stane sa neoodeliteľnou a každoročnou kultúrnou udalosťou. „Cieľom festivalu LiKE je ukázať, že súčasná literatúra je kvalitná a komunikatívna. Napriek tomu, že žijeme v dobe sociálnych médií,“ dodáva Simona Fochlerová z Európskeho domu poézie Košice.

~~~ ~~~ ~~~

Festival LiKE organizujú EdpK – Európsky dom poézie Košice, Literárne informačné centrum, BRaK – Bratislavský knižný festival, Literarnyklub.sk a vydavateľstvo Dive Buki.

75febffa-24f4-42ae-a67e-0fcf399989d5
LiKE / festival súčasnej literatúry
3.– 5. november 2016 – Tabačka/Kulturfabrik a Kotolňa, Košice
Vstup voľný.

Vstup na dvojkoncert Modré hory (SK) & WWW Neurobeat + FAJT (CZ):
v predpredaji 7 EUR, na mieste 9 EUR.

Viac informácií: www.likefestival.sk
facebook: LiKE festival

Zdroj: MediaPark